Αστροβραδιά για μαθητές και γονείς

Αστρονομικές παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της «αστροβραδιάς»

Κάτω από το έντονο φως της σελήνης (12 ημερών) οι μαθητές και οι γονείς  τους  ξεναγήθηκαν στον έναστρο ουρανό του Μαρτίου.

ΟΥΡΑΝΟΓΡΑΦΙΑ

Οι προεξέχοντες αστερισμοί ήταν κυρίως οι χειμερινοί αστερισμοί του Ωρίωνα, του Μεγάλου και Μικρού Κυνός, των Διδύμων και του Ταύρου. Αναγνωρίστηκαν τα πιο φωτεινά αστέρια των αστερισμών αυτών (Μπετελγκέζ, Σείριος, Προκύων, Κάστωρ και Πολυδεύκης, Αλντεμπαράν) καθώς και ο περίφημος σχηματισμός του «Χειμερινού Τριγώνου». Στο βόρειο τμήμα του ουρανού βρέθηκε η «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου, με τη «λαβή» της προς τα κάτω, και ο Πολικός αστέρας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ

Όμως, το κυρίαρχο «άστρο» της βραδιάς ήταν ο λαμπρός πλανήτης Δίας. Η παρατήρησή του έγινε με τη βοήθεια ενός 8ίντσου τηλεσκοπίου. Στην εικόνα μέσω των προσοφθαλμίων φακών ξεχώριζαν οι τέσσερις δορυφόροι του Γαλιλαίου (Γανυμήδης, Ευρώπη, Ιώ και Καλλιστώ) καθώς και η Μεγάλη Ερυθρά κηλίδα του Δία η οποία και έτυχε να μεσουρανεί νωρίς το βράδυ. Με ένα δεύτερο τηλεσκόπιο (του ερασιτέχνη αστρονόμου Θεοδωρίδη Θεόδωρου), ταυτόχρονα με την παρατήρηση του γίγαντα των πλανητών, μαθητές και γονείς «θαμπώθηκαν» από την λάμψη της σελήνης πάνω στην οποία μπορούσαν να δούν πολλούς μεγάλους και μικρούς κρατήρες.

Η βραδιά έκλεισε, για όσους άντεξαν στο κρύο, με ζωντανή προβολή, μέσω βιντεο-προβολέα, του Δία και της σελήνης με τη βοήθεια μιας βιντεοκάμερας συνδεδεμένης στο τηλεσκόπιο.
Αντώνης  Παντελίδης

Σχολικό έτος: 
2013-2014
Ημερομηνία: 
Παρασκευή, 14 Μαρ 2014
Θεματικές ενότητες: