Εάν όλοι πηγαίναμε σχολείο, ο κόσμος θα ήταν πιο…

Συμμετοχή της Α’ τάξης στην εκστρατεία "Η εκπαίδευση στον στόχο ξανά" (27 Απριλίου - 3 Μαΐου 2015) στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για την Εκπαίδευση. Μία εκστρατεία από μαθητές όλου του κόσμου για τα παιδιά όλου του κόσμου!

Τι κάναμε

Την Πέμπτη 30 Απριλίου η δασκάλα μας μας μίλησε για τη δράση που συντονίζει η ActionΑid και έχει στόχο να προωθήσει την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ως βασικό δικαίωμα όλων των παιδιών του κόσμου. Η «Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση» είναι μια εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις και δράσεις μαθητών, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε άνοιξη σε πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Κατά την εβδομάδα αυτή τα παιδιά υπενθυμίζουν με δημιουργικούς και γεμάτους φαντασία τρόπους στους ηγέτες του κόσμου τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την εκπαίδευση. Πάνω από 10 εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο παίρνουν μέρος κάθε χρόνο στην Εβδομάδα Δράσης!

Η ιδέα να πάρουμε κι εμείς μέρος στην εκστρατεία αυτή μας ενθουσίασε από την αρχή. Η δασκάλα μας μας έδειξε έναν φάκελο που είχε σταλεί από την ActionΑid και περιείχε πλούσιο υλικό: έντυπα, φύλλα εργασίας, προτεινόμενες δραστηριότητες, αφίσες κι ένα dvd. Αρχικά διαβάσαμε την ιστορία «Ένα μικρό πειρατικό καράβι» και συζητήσαμε για τις φυλακισμένες λέξεις, τον κύριο Αναλφάβητο, τους τέσσερις πειρατές… Μας έκανε εντύπωση που ο κύριος Αναλφάβητος στο τέλος της ιστορίας έκλαψε «για όλα τα παραμύθια που ποτέ κανείς δεν του έμαθε να διαβάζει, γιατί ποτέ του δεν πήγε σχολείο». Με αφορμή αυτό, συζητήσαμε για την ανάγκη και το δικαίωμα κάθε παιδιού να μορφώνεται και αναφέραμε τους λόγους για τους οποίους εμείς θέλουμε να πηγαίνουμε στο σχολείο.

Είδαμε τις φωτογραφίες της Σεφιγιάτ και του Τζόσουα από τη Νιγηρία, της Κόνα από το Μπαγκλαντές και της Μαλάλα από το Πακιστάν και ακούσαμε τις ιστορίες τους. Εντυπωσιαστήκαμε από τη θέληση αυτών των παιδιών και ιδιαίτερα από τη γενναιότητα της Μαλάλα, που πέρυσι πήρε το Νόμπελ Ειρήνης!

Τέλος, βοηθήσαμε κι εμείς τον κύριο Αναλφάβητο να μιλήσει στους υπουργούς για το σχολείο και την εκπαίδευση, συμπληρώνοντας την πρόταση: Εάν όλοι πηγαίναμε σχολείο, ο κόσμος θα ήταν πιο…καλός, όμορφος, δημιουργικός, έξυπνος, χαρούμενος… και πολλές άλλες λεξούλες ακούστηκαν. Αλλά αυτή που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους ήταν η λέξη ειρηνικός! Αυτή τη λέξη, λοιπόν, αποφασίσαμε να αποτυπώσουμε και να στείλουμε, για να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο! Ναι, ναι, η λεξούλα μας, μαζί με όλες τις άλλες λέξεις που θα σκεφτούν οι φίλοι μας από τα άλλα σχολεία της Ελλάδας, θα αγκαλιαστούν και θα δημιουργήσουν ένα βίντεο. Αυτό το βίντεο θα το πάρει ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος θα ταξιδέψει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη!

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου Φτιάξαμε μία αφίσα με τη λέξη ειρηνικός και φωτογραφηθήκαμε μαζί της. Η δασκάλα μας έστειλε τη λέξη στην ActionΑid κι εσείς μπορείτε να τη δείτε ανάμεσα σε πολλές άλλες όμορφες λεξούλες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://actionaideducation.tumblr.com/

Χαρήκαμε πολύ που πήραμε κι εμείς μέρος σε αυτή τη δράση και υποσχεθήκαμε να το ξανακάνουμε του χρόνου!

Σχολικό έτος: 
2014-2015
Ημερομηνία: 
Δευτέρα, 27 Απρ 2015 to Κυριακή, 03 Μάιος 2015
Θεματικές ενότητες: 

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν