Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Την Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017, η κ. Ξένια Αναστασίου, νοσηλεύτρια που εργάζεται φέτος στο σχολείο μας, οργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από το ζήτημα του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου Ι. Σκοπός της ήταν, αφενός, η ενημέρωση τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών για τη διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου Ι και, αφετέρου, η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των παιδιών στην ανοχή της διαφορετικότητας. Μέσα από μια προσεγμένη παρουσίαση και επίδειξη του τρόπου που γίνεται η ένεση ινσουλίνης, διαπραγματεύτηκε με επιτυχία ένα δύσκολο ζήτημα, καταφέρνοντας να προσαρμόσει την πληροφορία στην αντιληπτική ικανότητα των παιδιών και να λύσει όποιες απορίες εκφράστηκαν από τα ίδια.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Το σήμα για τον διαβήτη παγκοσμίως είναι ο μπλε κύκλος, γιατί όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον διαβήτη και ενωμένοι ενάντια σε αυτόν. Ο διαβήτης είναι μια νόσος που αφορά τη διαχείριση της γλυκόζης του αίματος από τον οργανισμό. Η ορμόνη ινσουλίνη δεσμεύει τη γλυκόζη από το αίμα και βοηθά να μετατραπεί σε ενέργεια από τον οργανισμό μας. Υπάρχει ο διαβήτης ΤΥΠΟΥ Ι, όπου έχουμε απουσία ινσουλίνης και ο διαβήτης ΤΥΠΟΥ ΙΙ, όπου ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ορμόνη ινσουλίνη που παράγει το πάγκρεας. Ο διαβήτης ΤΥΠΟΥ Ι εμφανίζεται από την παιδική ηλικία και δε σχετίζεται με τη διατροφή μας. Ο διαβήτης ΤΥΠΟΥ ΙΙ είναι κυρίως νόσος των ενηλίκων και σχετίζεται με τις συνήθειες διατροφής και διαβίωσης,  όπως και με το οικογενειακό ιστορικό.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ξένια Αναστασίου για την αξιόλογη πρωτοβουλία και την επιτυχημένη εκδήλωση.

Σχολικό έτος: 
2017-2018
Ημερομηνία: 
Τρίτη, 14 Νοε 2017
Θεματικές ενότητες: