Εκπαιδευτική εκδρομή της ΣΤ τάξης στην Αθήνα

Και φέτος οι μαθητές της Στ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στην Αθήνα. Η εκδρομή έγινε από τις 27-6 έως τις 30-6-2016 και τα παιδιά συνόδεψαν η δασκάλα της τάξης Παπαθανασίου Πέπη μαζί με την Λιατοπούλου Αγάπη και Παπαπανταζή Σμαρώ.

Την πρώτη μέρα της άφιξης στην Αθήνα οι μαθητές επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την επόμενη το πρωί θαύμασαν τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο ενώ μετά περπάτησαν στα γραφικά δρομάκια της Πλάκας, του Θησείου και στο Μοναστηράκι. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι μαθητές επισκέφτηκαν :

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, πρόσφεραν στους μαθητές μας ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Αμέσως μετά παρακολούθησαν μια τρισδιάστατη ταινία στο Ευγενίδειο ίδρυμα. Η μέρα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των παιδιών στη βιωματική παράσταση “Dialogue in the dark” στο θέατρο Badminton. Στο ξεχωριστό αυτό πολιτιστικό γεγονός, στο οποίο έχουν ήδη συμμετάσχει 8.000.000 επισκέπτες σε πάνω από 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, οι ρόλοι αντιστράφηκαν: ξεναγοί με μειωμένη ή καθόλου όραση συνόδεψαν τις τρεις ομάδες των μαθητών μας σε μια βόλτα στο αστικό περιβάλλον, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εγκατάστασης, οι μαθητές, για 80 περίπου λεπτά, όσο διαρκεί ο περίπατος στο σκοτάδι, ξεναγήθηκαν σ’ έναν κόσμο χωρίς φως, βασιζόμενοι στην ακοή, την αφή, την όσφρηση και κυρίως στις οδηγίες των τυφλών ξεναγών τους, οι οποίοι «γίνονται ουσιαστικά τα μάτια τους». Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με μια βόλτα με το μετρό για να καταλήξουν οι μαθητές στη Βουλή όπου παρακολούθησαν την αλλαγή φρουράς. Μετά επισκέφθηκαν το  Παναθηναϊκό Στάδιο γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο, το στάδιο  που βρίσκεται ανατολικά του Ζαππείου και βόρεια του λόφου του Αρδηττού, εκεί οι μαθητές πήραν μέρος σε αγώνες ταχύτητας.

Μετά περιηγήθηκαν στον Εθνικό Κήπο, μια τεράστια έκταση όπου οι μαθητές μπόρεσαν να θαυμάσουν εκατοντάδες είδη δέντρων, θάμνων και άλλων φυτών, πολλά είδη πουλιών, λίμνες, διάφορα κτίσματα (Παιδική Βιβλιοθήκη, Κτίριο Βοτανολογικής Συλλογής, παραδοσιακό καφενεδάκι), αρχαιολογικά κατάλοιπα (μωσαϊκό ρωμαϊκής έπαυλης, διάσπαρτα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη), ένα ηλιακό ρολόι, διακοσμητικά στοιχεία (πέργκολες, λίμνες), προτομές όπως του Αριστ. Βαλαωρίτη, Ι. Ευνάρδου, Ι. Καποδίστρια, Ζαν Μωρεάς (Jean Moreas), Δ. Σολωμού, Σπ. Σαμαρά. Τέλος, οι μαθητές μπόρεσαν να περιηγηθούν στο χώρο της ζωοπτηνολογικής συλλογής. Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο που  είναι ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Αθήνας, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε η ομώνυμη συνοικία. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από τον Ευάγγελο Ζάππα και βρίσκεται στον Εθνικό Κήπο. Το νεοκλασικό μέγαρο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας και σήμερα χρησιμοποιείται για δημόσιες και ιδιωτικές εκθέσεις και τελετές. Η περιήγηση συνεχίστηκε με το ναό του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο ή οι Στήλες του Ολυμπίου Διός που είναι ένας σημαντικός αρχαίος ναός στο κέντρο της Αθήνας. Παρότι η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ., ολοκληρώθηκε επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Για το τέλος έμεινε η Πύλη του Αδριανού (ή Αψίδα του Αδριανού), είναι μνημειώδης πύλη που μοιάζει - σύμφωνα με ορισμένες απόψεις - με Ρωμαϊκή θριαμβική αψίδα. Καλύπτει έναν αρχαίο δρόμο από το κέντρο της Αθήνας, προς ένα συγκρότημα οικισμάτων στην ανατολική πλευρά της πόλης, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Ναός του Ολυμπίου Διός. Θεωρείται πως η πύλη αυτή κατασκευάστηκε για να εορταστεί η άφιξη του Ρωμαίου Αυτοκτράτορα Αδριανού και για να τιμηθεί για τις πολλές ευεργεσίες του στη πόλη.

Την ίδια μέρα επισκέφθηκαν στην Κηφισιά το Μουσείο Γουλανδρή το οποίο αποτελεί μία πολυδιάστατη εμπειρία που φέρνει τους μαθητές σε επαφή με το βασίλειο των φυτών και των ζώων και τους εισάγει με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο στη λειτουργία του φυσικού και ζωικού κόσμου, στην αλληλεξάρτηση και ισορροπία των οικοσυστημάτων. Αμέσως μετά στο Κέντρο Γαία παρουσιάστηκε στους μαθητές πώς λειτουργεί ο πλανήτης Γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια και τη σημερινή κατάσταση, με τις παρεμβάσεις του σύγχρονου ανθρώπου.

Την τελευταία μέρα επισκέφθηκαν το Αττικό Πάρκο και εκεί είχαν τη ν ευκαιρία να γνωρίσουν δεκάδες είδη σπάνιων ζώων και πουλιών από όλο τον κόσμο και να φωτογραφηθούν.

Η εκδρομή τελείωσε με μια στάση στο Μουσείο των Θερμοπυλών όπου σε εικονική πραγματικότητα οι μαθητές έζησαν όλη τη μάχη των Θερμοπυλών.

Σχολικό έτος: 
2015-2016
Ημερομηνία: 
Δευτέρα, 27 Ιουν 2016 to Πέμπτη, 30 Ιουν 2016

Τμήματα που συμμετείχαν