Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον "Σακουλέβα"

Την Τετάρτη 04 Μαΐου 2018, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης συνοδευόμενοι από τους τους δασκάλους της τάξης, πραγματοποίησαν επίσκεψη πεδίου στον Σακουλέβα, το ποτάμι της πόλης μας, στο πλαίσιο υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος «Όλοι νοιαζόμαστε… όλοι συμμετέχουμε» που εκπονείται  κατά το σχολικό έτος 2017-18 στη Β΄ τάξη.

Τα παιδιά έχοντας διδαχθεί τα γνωστικά αντικείμενα από τα σχολικά εγχειρίδια και έχοντας συζητήσει μέσα στην τάξη για τα υδάτινα οικοσυστήματα, τους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες που τα χαρακτηρίζουν καθώς επίσης και για τη χλωρίδα και την πανίδα που συναντούμε σε αυτά, είχαν την ευκαιρία να τα δουν από κοντά και στο δικό μας ποτάμι.

Αρχικά, αφού αναγνώρισαν το οικείο οικοσύστημα και τα βασικά είδη πανίδας (πουλιά, ζώα, έντομα, ερπετά, αμφίβια) και χλωρίδας (δέντρα, θάμνοι, λουλούδια) που φυτρώνουν στις όχθες του ποταμού, επιχείρησαν να εντοπίσουν τις οικολογικές σχέσεις μεταξύ των ειδών που ζουν σε αυτό. Στη συνέχεια παρατήρησαν τη μεταβολή που προκαλεί ο ανθρώπινος παράγοντας, επισήμαναν τους παράγοντες που συντελούν στη ρύπανση των νερών του ποταμού και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και φωτογράφισαν τις εστίες μόλυνσης που εντόπισαν. Μέσα από αυτό, προσπάθησαν να αντιληφθούν τη διαχρονική σημασία του ποταμού για τη ζωή της πόλης και των χωριών που διασχίζει και έκαναν τις δικές τους προτάσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της συνολικής εικόνας του Σακουλέβα.

Τέλος, με την επιστροφή στον χώρο του σχολείου, επιδόθηκαν σε διάφορες εικαστικές δημιουργίες αποτυπώνοντας τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους και αποφάσισαν να κοινοποιήσουν τις παρεμβάσεις τους στην τοπική κοινωνία για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, διεκδικώντας καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Σχολικό έτος: 
2017-2018
Ημερομηνία: 
Παρασκευή, 04 Μάιος 2018

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν