Επίσκεψη και υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στην Έκθεση «Νόστος»

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ τάξης επισκέφτηκαν την Έκθεση «Νόστος – 75 χρόνια από τον εκτοπισμό της Εβραϊκής Κοινότητας Φλώρινας». Η Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας με την πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στη διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης του τόπου μας, αναδεικνύοντας πτυχές από τη ζωή αλλά και τον εκτοπισμό των μελών της Εβραϊκής Κοινότητας Φλώρινας. Φιλοξενείται όχι τυχαία στους χώρους της Πινακοθήκης Καλλιτεχνών Φλώρινας, που στεγάζεται στο παλιό κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, εκεί όπου διαδραματίστηκε η τελευταία τραγική πράξη. «Περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφικής και αρχειακής τεκμηρίωσης της παρουσίας, της δράσης και της λειτουργίας των μελών της κοινότητας στη διάσταση του αναπόσπαστου κομματιού της ζωής της πόλης έως την οριστική φυγή του τελευταίου μέλους της», όπως αναφέρεται και στην ηλεκτρονική εφημερίδα neaflorina.gr.

Τα παιδιά, αφού περιηγήθηκαν στα εκθέματα, πραγματοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασε, επιμελήθηκε και υλοποίησε ο κ. Γιάννης Κασκαμανίδης, Σχολικός Σύμβουλος. Το πρόγραμμα περιλάμβανε πολλές βιωματικές δραστηριότητες που με τον παιγνιώδη χαρακτήρα τους, αφενός, ψυχαγώγησαν τα παιδιά και, αφετέρου, προήγαγαν την ενσυναίσθηση και την αποδοχή του «άλλου», ενίσχυσαν τη συλλογική μνήμη, ανέπτυξαν την ιστορική σκέψη και ιστορική τους συνείδηση, τα ώθησαν να προσεγγίσουν με κριτική σκέψη το υπό μελέτη ζήτημα.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κασκαμανίδη και την ακούραστη κα Ρήνα Μηλώση, Γεν. Γραμματέα της Στέγης Φιλοτέχνων Φλώρινας, για τη φιλοξενία, την ξενάγηση και την υλοποίηση του πολύ ενδιαφέροντος εκπαιδευτικού προγράμματος.

Σχολικό έτος: 
2017-2018
Ημερομηνία: 
Παρασκευή, 25 Μάιος 2018
Θεματικές ενότητες: 

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν