Επίσκεψη σε έκθεση

Σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου η Δ΄ και η Στ΄ τάξη του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση με τίτλο ««Karesansui – Η κρυμμένη αρμονία», του φλωρινιώτη γλύπτη Χρήστου Τσώτσου, η οποία φιλοξενείται στην αίθουσα της Πινακοθήκης Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών του Αριστοτέλη.

Οι γιαπωνέζικοι βραχόκηποι (Karesansui – 枯山水), γνωστοί και ως κήποι zen, αποτελούν για τον Χρήστο Τσώτσο συνέχεια των αναζητήσεών του στην ανατολική φιλοσοφία και τις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες. Σε απόλυτη διασύνδεση με στοιχεία από προηγούμενες δουλειές του και σε εναρμόνιση με την ιαπωνική κοσμοθεωρία, τα έργα, ως οπτικοποιημένα χαϊκού (俳句), αποπνέουν δυνατή ενέργεια και φυσικότητα, μέσα από τη χρήση απλών υλικών, την ασυμμετρία και τη λιτότητά τους. Παρά το γεγονός ότι τα πάντα υπονοούνται, η κίνηση, η στασιμότητα, το νερό, η ενυπάρχουσα ρευστότητα στη θέαση στοχεύει στο θυμικό, στη γαλήνη του βλέμματος και του νου.

Οι φαινομενικά τυχαία τοποθετημένοι βράχοι και οι ακανόνιστες πέτρες θυμίζουν νησιά. Παραπέμποντας στο ιαπωνικό νησιώτικο σύμπλεγμα, περιβάλλονται από νερό που ρέει με μορφή άμμου, «χτενισμένη» από τσουγκράνες με ρευστές, κυκλικές και παράλληλες κινήσεις. Οι πέτρες, τα σημεία εστίασης κατά μήκος των διαβάσεων, συμβολίζουν τις σημαντικές πτυχές στο ταξίδι της ζωής. Ενώ τα μονοπάτια παραμένουν ποιοτικά αμετάβλητα σε όλο τους το μήκος, οι «κυρίαρχες» πέτρες είναι εκείνες που ορίζουν τα σημεία των σημαντικότερων οπτικών απόψεων: ο κήπος αποκαλύπτει τη λόγο της δημιουργίας του, τον ιδιωτικό και απομονωμένο μικρόκοσμό του, όπου η αρμονία και η ομορφιά πυροδοτούν υπαρξιακούς φιλοσοφικούς στοχασμούς.

Κρίνουμε ότι οι μαθητές και των δυο τάξεων του σχολείου μας επισκέφθηκαν μια πραγματικά διαφορετική και πρωτότυπη έκθεση, τόσο από άποψη θεματολογίας, όσο και από άποψη χρησιμοποιούμενων υλικών (άμμος, πέτρες, χαλαζίας) Επίσης, ήρθαν σε επαφή με έναν πολύ σημαντικό Φλωρινιώτη καλλιτέχνη, ο οποίος με μεγάλη προθυμία και υπομονή εξήγησε στους μαθητές το συμβολισμό κάθε ενός από τα έργα του ξεχωριστά, ενώ τους ενημέρωσε και για την τεχνοτροπία και τα υλικά που χρησιμοποίησε σε κάθε ένα από αυτά.

Σχολικό έτος: 
2016-2017
Ημερομηνία: 
Τετάρτη, 07 Δεκ 2016
Θεματικές ενότητες: 

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν