Επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας της παλιάς Φλώρινας

Την προηγούμενη εβδομάδα οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε' τάξης αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στην Έκθεση Φωτογραφίας της παλιάς Φλώρινας, που φιλοξενείται στο Φ.Σ.Φ. «Αριστοτέλης». Μετά από την κατάλληλη προετοιμασία, ξεκινήσαμε με πολύ κέφι το ηλιόλουστο πρωινό της Πέμπτης 11 Οκτώβρη. Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, προτού φτάσουμε στην Έκθεση, περιηγηθήκαμε στις παλιές γειτονιές της Φλώρινας ψάχνοντας για τα όμορφα νεοκλασικά της. Μαζί μας είχαμε ένα Λεύκωμα με φωτογραφίες των πιο σημαντικών παλιών κτιρίων και μια φωτογραφική μηχανή.

Καταφέραμε να εντοπίσουμε περισσότερα από δέκα νεοκλασικά κτίρια, όπως, επίσης, και κάποια μισογκρεμισμένα οθωμανικά κτίσματα. Φωτογραφηθήκαμε σε πολλά από αυτά και τελικά φτάσαμε στον προορισμό μας.

Στην Έκθεση μάς περίμενε ο ίδιος ο συλλέκτης, ο κ. Αθανάσιος Βογιατζής, ο οποίος πολύ πρόθυμα μας ξενάγησε. Είδαμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας όλη η ιστορία της Φλώρινας του περασμένου αιώνα. Δεν περιοριστήκαμε στο να κοιτάζουμε τις φωτογραφίες, αλλά παίξαμε με αυτές, τις μελετήσαμε, καταγράψαμε τα στοιχεία τους και συμπληρώσαμε κατά ομάδες τα φύλλα εργασίας που είχαμε ετοιμάσει. Στο τέλος της επίσκεψής μας πήραμε συνέντευξη από τον κ. Βογιατζή, την οποία παραθέτουμε παρακάτω, γιατί βρίσκουμε πως είναι ενδιαφέρουσα.

Περάσαμε πολύ ωραία! Ήταν μια από τις καλύτερες –ως τώρα- μέρες τις φετινής χρονιάς! Ελπίζουμε να ακολουθήσουν πολλές ακόμα. Άλλωστε, η κυρία μάς το υποσχέθηκε, μια και ήμασταν πολύ καλά και συνεργάσιμα παιδιά...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

1. Κύριε, Βογιατζή, πώς σας ήρθε η ιδέα να ξεκινήσετε αυτή τη συλλογή; Υπήρξε κάποια αφορμή;

Ναι, βεβαίως. Γεννήθηκα πριν από 63 χρόνια στην ίδια περιοχή που είμαστε τώρα. Στην ίδια περιοχή γεννήθηκε ο πατέρας μου πριν από 104 χρόνια κι ο παππούς μου πριν από 156 χρόνια. Η αγάπη μου για τον τόπο ξεκινάει από πολύ νωρίς. Ενδιαφερόμουν πάντα για την παλιά Φλώρινα και άρχισα να μαζεύω φωτογραφίες της.

2. Συγκεντρώσατε αυτές τις φωτογραφίες μόνο εδώ στη Φλώρινα ή χρειάστηκε να ψάξετε και σε άλλα μέρη;

Έχω πάει μέχρι το Παρίσι. Έχω κάνει έρευνες σε παλαιοπωλεία του Παρισιού για να βρω παλιές γαλλικές καρτ ποστάλ, επειδή την περίοδο 1916-18 ήταν οι Γάλλοι στρατιώτες εδώ στην περιοχή μας και στέλνανε τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει το φωτογραφικό συνεργείο του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος ως καρτ ποστάλ στις οικογένειές τους στη Γαλλία. Αυτές, λοιπόν, βρίσκονταν σε διάφορα παλαιοπωλεία στο Παρίσι, όπου τις βρήκα και τις αγόρασα. Επίσης, πήγαινα για χρόνια στην Αθήνα, σε παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι, και έπαιρνα όσες φωτογραφίες με ενδιέφεραν.

3. Πού αλλού τις αναζητήσατε; Σε ιδιώτες, συλλογές, υπηρεσίες;

Τις φωτογραφίες που εικονίζουν τοπία τις αναζήτησα στα διάφορα παλαιοπωλεία, όπως σας είπα. Οι φωτογραφίες που εικονίζουν πρόσωπα, σωματεία, συλλόγους κλπ. είναι προσωπικές φωτογραφίες διαφόρων παλιών οικογενειών της Φλώρινας. Τις έπαιρνα από τους ιδιώτες, λοιπόν, τις φωτογράφιζα και τις επέστρεφα.

4. Είναι όλες αυθεντικές ή κάποιες είναι αντίγραφα;

Αυτές που βλέπετε γύρω σας είναι όλες αντίγραφα και είναι μεγεθυμένες. Τις αυθεντικές τις έχω στο σπίτι μου. Δηλαδή, αυθεντικές έχω όσες εικονίζουν τοπία, όπως σας εξήγησα προηγουμένως. Οι προσωπικές φωτογραφίες είναι κειμήλια, δεν μπορούσα να τις έχω στην κατοχή μου…

5. Πόσες φωτογραφίες έχετε συλλέξει ως τώρα;

Η Έκθεση αυτή που βλέπετε παρουσιάζει γύρω στις 200 φωτογραφίες, συνολικά, όμως, έχω 1.300. Εδώ είναι περίπου το ένα δέκατο όλων των φωτογραφιών που έχω συλλέξει, άρα μπορώ να κάνω ακόμη δέκα τέτοιες εκθέσεις με διαφορετικό υλικό.

6. Πού τις κρατάτε; Έχετε κάποιο μεγάλο λεύκωμα στο σπίτι σας;

Έχω και μεγάλο και μικρά, πολλά λευκώματα έχω στο σπίτι μου.

7. Είχατε βοήθεια κατά τη συγκέντρωση του υλικού ή εργαστήκατε μόνος;

Μόνος μου τις μάζεψα, αλλά για να στήσω την Έκθεση αυτή με βοήθησε πολύ ένας φίλος μου. Διαφορετικά δε θα μπορούσα να την κάνω.

8. Όπου απευθυνθήκατε βρήκατε ανθρώπους συνεργάσιμους και πρόθυμους να σας εξυπηρετήσουν;

Με βοήθησαν όλοι οι παλιοί Φλωρινιώτες. Σε όσες οικογένειες απευθύνθηκα, με μεγάλη προθυμία και ευγένεια μου έδιναν τις οικογενειακές τους φωτογραφίες.

9. Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί όλο αυτό το υλικό;

Μπορούμε να κάνουμε ένα Λεύκωμα, για παράδειγμα, και ήδη μου έκαναν μία πρόταση από την Περιφέρεια. Το μελετάμε τώρα και ίσως εκδώσουμε ένα Λεύκωμα με πολλές φωτογραφίες.

10. Η συλλογή φωτογραφιών σας είναι διαθέσιμη στον καθένα; Σε ερευνητές, φοιτητές κλπ.;

Βεβαίως. Είναι διαθέσιμο.

Ευχαριστούμε πολύ!

Σχολικό έτος: 
2012-2013
Ημερομηνία: 
Πέμπτη, 11 Οκτ 2012
Θεματικές ενότητες: 

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν