Επίσκεψη της Δ΄και Ε΄τάξης του Πειραματικού Σχολείου στον Βιολογικό Καθαρισμό

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος HELMEPA που έχει αναλάβει φέτος το σχολείο μας, οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης μαζί με τη συνοδεία των δασκάλων τους Πέπη Παπαθανασίου και Δούκα Δημήτρη, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Φλώρινας που λειτουργεί στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων της πόλης από 1-1-2003.

Εκεί μας περίμενε η κυρία Αβραμοπούλου – Ρόμπη Ερμιόνη όπου ανέλαβε να ξεναγήσει,να εξηγήσει και να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές μας για το πόσο σημαντικό είναι να μην κάνουμε σπατάλη στο νερό μας γιατί είναι ένα αγαθό που δεν υπάρχει απεριόριστο στη φύση και  είναι αδύνατον να παραχθεί σε κάποιες εγκαταστάσεις επεξεργασίας ώστε να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης.

Αμέσως μετά τους έδειξε και τους εξήγησε πως λειτουργεί το χωριστικό σύστημα αποχέτευσης που λειτουργεί στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης μας. Τα ακάθαρτα ύδατα αποχετεύονται στους αγωγούς αποχέτευσης ακάθαρτων υδάτων και μέσω των κεντρικών συλλεκτήριων αγωγών μεταφέρονται για επεξεργασία στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού. Εκεί επεξεργάζονται κατάλληλα με τη μέθοδο της ενεργούς ιλύος με παρατεταμένο αερισμό και μετά σε δευτεροβάθμια επεξεργασία γίνεται η απομάκρυνση αυτών με φώσφορο και άζωτο. Αμέσως μετά τα αστικά απόβλητα διατίθονται στον ποταμό Σακουλέβα.

Στο τέλος οι μαθητές έθεσαν ερωτήσεις και πήραν απαντήσεις που τους έκαναν να προβληματιστούν για να γίνουν πιο υπεύθυνοι μελλοντικοί πολίτες.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Υ.Α.Φλώρινας για την πολύτιμη βοήθειά τους να γνωρίσουν οι μαθητές μας αυτό το σημαντικό έργο και τη σπουδαιότητά του.

Σχολικό έτος: 
2017-2018
Ημερομηνία: 
Δευτέρα, 19 Μαρ 2018

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν