Φωτεινός παντογνώστης

Κατασκευές από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄τάξης του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας κατά το σχολικό έτος 2016-2017. Το project υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της Φυσικής και της Πληροφορικής. Τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες των 5-6 ατόμων και κατασκεύασαν συνολικά τέσσερις “Παντογνώστες” αξιοποιώντας τις αρχές των ηλεκτρικών κυκλωμάτων.

Ο κάθε παντογνώστης έχει 4 ερωτήσεις με 3 πιθανές απαντήσεις για κάθε μία. Κάτω από κάθε πιθανή απάντηση υπάρχουν δυο μεταλλικά στοιχεία και για να επιλέξουμε αυτήν που θεωρούμε σωστή τοποθετούμε πάνω της έναν μαγνήτη. Αν καταφέρουμε να βρούμε και τις 4 ερωτήσεις τότε ανάβει ένα λαμπάκι και παίζει ένας ήχος από ένα buzzer που βρίσκεται πάνω στην κατασκευή.

Η κάθε κατασκευή περιλαμβάνει μια μπαταρία 9V ένα λαμπάκι LED και ένα buzzer. Επίσης περιλαμβάνει 24 διπλόκαρφα, δύο για κάθε απάντηση, καλώδια σύνδεσης και 4 μαγνήτες. Το κύκλωμα ξεκινάει από τον θετικό πόλο της μπαταρίας και καταλήγει στον αρνητικό, αφού έχουν συνδεθεί το λαμπάκι, το buzzer και οι σωστές απαντήσεις για κάθε ερώτηση. Το κύκλωμα παραμένει ανοιχτό μέχρι να τοποθετηθούν οι μαγνήτες στις σωστές απαντήσεις. Σε αυτή την περίπτωση το κύκλωμα κλείνει και ενεργοποιείται το λαμπάκι και το buzzer.

Για την ολοκλήρωση του project απαιτήθηκαν 3 ωριαίες συναντήσεις οι οποίες έγιναν στην αίθουσα ρομποτικής του σχολείου. Εκτός από τις μπαταρίες, τα λαμπάκια, τα buzzer, τα καλώδια,  τους μαγνήτες και τα διπλόκαρφα, χρησιμοποιήσαμε μακετόχαρτο, κόλλα σιλικόνης, ψαλίδια, κοπίδια και μαρκαδόρους.

Περισσότερες πληροφορίες: http://ioarvanit.gr/archives/2166

Σχολικό έτος: 
2016-2017
Ημερομηνία: 
Δευτέρα, 22 Μάιος 2017 to Πέμπτη, 01 Ιουν 2017

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν