Γνωρίζοντας το περιαστικό δάσος της πόλης μας

Στις 2 Μαΐου 2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας, με τη συνοδεία της δασκάλας μας, συμμετείχαμε στο πρόγραμμα του ΚΠΕ Βεύης-Φλώρινας, με τίτλο: «Γνωρίζοντας το περιαστικό δάσος της πόλης μας», που πραγματοποιείται στην πόλη της Φλώρινας και στο περιαστικό δάσος, στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τον αύλειο χώρο του Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονα, με μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με ιστορικά στοιχεία του τόπου μας, αλλά και τη δομή και τις λειτουργίες του δασικού οικοσυστήματος. Μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ μάς προετοίμασαν για τη συνέχεια…

Ακολούθησε πορεία μέσα στην πόλη της Φλώρινας, με στάσεις κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα, όπου οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ μάς έδωσαν πολλές πληροφορίες και στοιχεία για την ιστορία και την αρχιτεκτονική της πόλης. Η μέρα ήταν όμορφη, ο ήλιος λαμπρός και η διάθεσή μας λαμπρότερη!

Στη συνέχεια, και μέσα από συγκεκριμένο μονοπάτι πίσω από τον «ΦΣΦ Ο Αριστοτέλης», ανεβήκαμε στο περιαστικό δάσος, όπου μάθαμε πώς να προσανατολιζόμαστε, παρατηρήσαμε την πόλη, συνειδητοποιήσαμε την επίδραση του δάσους στο μικροκλίμα της περιοχής, αναγνωρίσαμε και καταγράψαμε συγκεκριμένα είδη χλωρίδας και πανίδας και εντοπίσαμε ανθρώπινες παρεμβάσεις σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Κατόπιν, περιηγηθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ελληνιστικής Πόλης. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πρώτα πρώτα η πανοραμική θέα -φαίνεται ολόκληρος ο κάμπος! Επίσης, το γεγονός ότι όλα τα σπίτια είχαν αποθηκευτικούς χώρους με μεγάλα πιθάρια, σε πολλά από τα οποία βρέθηκαν υπολείμματα καμένων σιτηρών. Μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία σκίουρων και χελώνων στον χώρο της Ελληνιστικής Πόλης, που μας έκαναν συντροφιά κι έδειχναν να απολαμβάνουν την παρέα μας!

Στον χώρο πληροφόρησης του Δασαρχείου Φλώρινας μάθαμε να εντοπίζουμε τα μονοπάτια του δάσους στον υπαίθριο χάρτη και συμμετείχαμε σε διάφορα περιβαλλοντικά παιχνίδια. Συγκεκριμένα, χωριστήκαμε σε ομάδες και σκεφτήκαμε ένα σενάριο σχετικό με το δάσος και τη σχέση του ανθρώπου με αυτό. Τα ζητήματα που μας απασχόλησαν ήταν ο εμπρησμός, η αποψίλωση, η διαχείριση των σκουπιδιών, η λαθροϋλοτομία κ.ά. Στο τέλος, κάθε ομάδα παρουσίασε στις άλλες το σκετσάκι της… Ακόμη, συγκεντρώσαμε διάφορα υλικά της φύσης, όπως φύλλα, άνθη, ξυλάκια, πευκοβελόνες κλπ και με αυτά κατασκευάσαμε τα δικά μας έργα τέχνης. Φυσικά, τα καλλιτεχνήματά μας τα πήραμε μαζί μας για να στολίσουμε την τάξη!

Στο τέλος του προγράμματος, συζητήσαμε για τις εμπειρίες μας στο δάσος, για την προσφορά του δάσους, για την ευθύνη που έχει ο άνθρωπος να το προστατεύει και αναφερθήκαμε ιδιαίτερα στους τρόπους προστασίας του.

Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία και ίσως σε κάποιους από εμάς δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία να έρθουμε σε τόσο στενή επαφή με τη φύση, μολονότι εμείς οι Φλωρινιώτες έχουμε το μοναδικό προνόμιο να βρισκόμαστε με μια δρασκελιά από ένα αστικό περιβάλλον μέσα στο δάσος!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ κ. Νίκο Μπάλκο και κα Δήμητρα Γκούλη, που με τόση προθυμία και υπομονή υπήρξαν οι συνοδοιπόροι μας όλη αυτή τη μέρα και μας χάρισαν αυτές τις ξεχωριστές στιγμές.

Σχολικό έτος: 
2017-2018
Ημερομηνία: 
Τετάρτη, 02 Μάιος 2018
Θεματικές ενότητες: 

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν