Η HELMPEA πάει στις Πρέσπες

Την Τετάρτη 9-5-2018 οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης, στα πλαίσια του προγράμματος της HELMEPA, μαζί με τους δασκάλους τους Πέπη Παπαθανασίου και Δημήτρη Δούκα επισκέφτηκαν την περιοχή των Πρεσπών για να ενημερωθούν για τα δύο βασικά επαγγέλματα της περιοχής.

Εκεί συναντήσαμε τον κύριο Κώστα, κάτοικο της περιοχής και μας έδωσε πολλές και σημαντικές πληροφορίες για ένα από τα πιο βασικά προϊόντα της  περιοχής που είναι τα ονομαστά σε όλη την Ελλάδα φασόλια Πρεσπών.

Ο κ. Κώστας μας ενημέρωσε πως στον κάμπο της Πρέσπας καλλιεργούνται περίπου 12.000 στρέμματα φασόλια και παράγονται ετησίως 3.000-3.500 τόνοι ενώ το 95% των κατοίκων ζει από αυτή την καλλιέργεια.

Ακόμα μας είπε πως τα φασόλια πλακέ καλλιεργούνται στην περιοχή από το 1920 και η ποιότητά τους είναι εξαιρετική γιατί η Πρέσπα έχει το ιδανικό περιβάλλον αφού συνδυάζει μοναδικά εδαφικές και κλιματικές συνθήκες. Το έδαφος της έχει εξαιρετική στράγγιση και έτσι η ρίζα του φυτού αερίζεται καλύτερα και εφοδιάζεται άριστα με οξυγόνο και άζωτο.

Επίσης μας είπε πως  εκεί που γίνονται οι γεωργικές καλλιέργειες, το έδαφος είναι από πυριγενή γρανιτικά πετρώματα και έτσι τα φασόλια έχουν πολύ μαγνήσιο και καθόλου ανθρακικό ασβέστιο οπότε το μαγείρεμα τους γίνεται σε πολύ μικρό χρόνο.

Μας είπε ακόμα πως οι εργασίες ξεκινούν τον Φεβρουάριο, με την προετοιμασία του εδάφους και αν βοηθήσει ο καιρός, η σπορά ξεκινά τέλη Απριλίου ως μέσα Μαΐου.

Αμέσως μετά τη σπορά αρχίζει η προετοιμασία των καλαμιών που τοποθετούνται σε σχήμα πυραμίδας και βοηθούν την αναρρίχηση του φυτού.

Αρχές Ιουνίου ξεκινά το πότισμα ανά 3-4 μέρες ως τα μέσα Σεπτέμβρη που από τη βάση του φυτού ξεκινά να κόβεται ο καρπός. Ακολουθεί η ξήρανσή του σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και σε λίγο, το προϊόν είναι έτοιμο για πώληση. Κάπου εκεί μας παρουσίασε και κάποια φυτά τα οποία ήταν έτοιμα για μεταφύτευση.

Αμέσως μετά ο κύριος Κώστας μας μίλησε για ένα άλλο επάγγελμα της περιοχής το οποίο παλιότερα είχε ιδιαίτερη σημασία αλλά σήμερα έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό ενώ χάνονται και οι τελευταίοι που εφάρμοζαν μοναδικές μεθόδους αλιείας όπως είναι τα πελαϊζια και τα πεζόβολα. Αυτό του ψαρά.

Η ιχθυοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνει 23 είδη ψαριών, 8 από τα οποία είναι ενδημικά είδη . Το γριβάδι ή κυπρίνος μπράνος, πλατίκα, κέφαλος, και σκουμπούζι είναι τα σημαντικότερα εμπορεύσιμα αλιεύματα της περιοχής . Ιδιαίτερη σημασία έχει η ενδημική πέστροφα των Πρεσπών που ζει στον ρύακα του Αγ. Γερμανού αλλά κινδυνεύει με εξαφάνιση γιατί είναι σε υπεραλίευση και λαθροαλιεία.

Στην Πρέσπα υπάρχουν 23 είδη ψαριών του γλυκού νερού από τα 125 που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα όπως χέλι, μουρμουρίτσα, πεταλούδα, γουλιανός είναι κάποια από τα πολλά είδη της περιοχής.

Τέλος μας είπε πως στα υγρά λιβάδια της περιοχής αναπαράγονται πάρα πολλά γριβάδια,  τα οποία είχαμε την τύχη να δούμε από κοντά ένα πολύ μεγάλο κοπάδι, τα οποία γίνονται τροφή και για τα πολλά υδρόβια πουλιά της περιοχής.

Κάπου εκεί έκανα την επίσκεψή τους κάποιοι…απρόσκλητοι επισκέπτες. Ήταν οι νεροβούβαλοι της περιοχής, μια σπάνια τοπική φυλή βοειδών τα οποία ζουν σε κοπάδια, πάντα ελεύθερα και ξεδιψούν και δροσίζονται τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού στα δροσερά νερά της λίμνης. Όλα αυτά κάνουν το κρέας τους να είναι πολύ μεγάλης διατροφικής αξίας με λίγες θερμίδες, λίγα λιπαρά αλλά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και σίδηρο.

Σήμερα αυτό το είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση αφού ο αριθμός του εκτιμάται μόνο γύρω στις 4.000 σε όλη τη χώρα και ο τομέας εκτροφής νεροβούβαλου βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο ακόμα.

Αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε στην πλαζ  «Κούλα», όπου παλιότερα ήταν πόλος έλξης για τους Φλωρινιώτες και όχι μόνο, να απολαμβάνουν το καλοκαιρινό τους μπάνιο, Σήμερα βέβαια κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν το χώρο για πικ-νικ και γενικότερα για αποδράσεις στη γύρω περιοχή. Έτσι ο χώρος συγκεντρώνει έναν αρκετά μεγάλο όγκο σκουπιδιών. Οι μαθητές μας αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, φόρεσαν τα γάντια τους και άρχισαν να μαζεύουν τα σκουπίδια από όλη τη γύρω περιοχή ενώ ένας μαθητής από κάθε ομάδα κατέγραφε στο ειδικό έγγραφο που είχε στα χέρια του το υλικό από κάθε σκουπίδι.

Οι μαθητές μας επέστρεψαν πίσω γεμάτοι εμπειρίες και πλούσιες εικόνες.

Σχολικό έτος: 
2017-2018
Ημερομηνία: 
Τετάρτη, 09 Μάιος 2018

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν