Κύπρος: δεν ξεχνώ… διεκδικώ… δημιουργώ

Φορείς υλοποίησης του προγράμματος

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας (σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου) συνδιοργανώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα / Διαγωνισμό με θέμα: «Κύπρος: 1974-2015 Δεν ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ…».

Σκοποθεσία προγράμματος

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι πέρα από την ευαισθητοποίηση σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα, να αποτελέσει «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια και να ενδυναμώσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις κοινότητες του Ελληνισμού.

Στόχοι προγράμματος

  • Να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων τον Κυπριακό Ελληνισμό.
  • Να γνωρίσουν τη σκλαβωμένη κυπριακή γη.
  • Να κατανοήσουν το εθνικό μας πρόβλημα ( το κυπριακό), να προβληματίζονται και να νοιάζονται γι΄ αυτό και να τοποθετούνται κριτικά και γόνιμα ως προς αυτό.
  • Να διεκδικούν την επανένωση της Κύπρου.
  • Να κατανοούν και να διεκδικούν τα δημοκρατικά ιδεώδη καλλιεργώντας πνεύμα αγάπης, αποδοχής, ομόνοιας.
  • Να εκφραστούν δημιουργικά ως προς το κυπριακό πρόβλημα και τον κυπριακό ελληνισμό με όποιον τρόπο επιθυμούν.

Χρονοδιάγραμμα προγράμματος

Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Οκτώβριο μέχρι και τέλος Ιανουαρίου 2016 στην μία ώρα ευέλικτη ζώνη εβδομαδιαίως που διατίθεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Μεθοδολογία προγράμματος

Σε πρώτη φάση έλαβε χώρα μια σύντομη θεωρητική ενημέρωση των μαθητών που περιελάμβανε πληροφορίες για τη σημαντική γεωπολιτικής σημασίας γεωγραφική θέση του νησιού της Κύπρου, την ιστορία του, τους κατοίκους του, τον πολιτισμό αλλά και για το κυπριακό ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές δε γνώριζαν σχεδόν τίποτε για την Κύπρο. Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας της επιλογής τους και ασχολήθηκαν με την επεξεργασία φύλλων εργασίας διαφορετικά ανά ομάδα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους. Μέσα από τα φύλλα εργασίας καλούνταν, ανά ομάδα εργασίας, να συλλέξουν πληροφορίες για την ιστορία της Κύπρου, τη γεωγραφική της θέση, τη γαστρονομία, τα παραμύθια και την κυπριακή διάλεκτο. Στη συνέχεια, έπρεπε να ταξινομήσουν και να κατηγοριοποιήσουν τις πληροφορίες τους και στο τέλος να τις παρουσιάσουν στην ολομέλεια της τάξης. Ακολούθησε μετά το πέρας των Χριστουγεννιάτικων διακοπών η προετοιμασία για τη συμμετοχή της τάξης στο διαγωνιστικό τμήμα του προγράμματος. Οι μαθητές ηχογράφησαν ένα τραγούδι για την ελληνοκυπριακή φιλία και φιλοτέχνησαν ζωγραφιές και ποιήματα για αυτήν.

Δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος

 

Σχολικό έτος: 
2015-2016
Ημερομηνία: 
Δευτέρα, 05 Οκτ 2015 to Παρασκευή, 29 Ιαν 2016
Θεματικές ενότητες: 

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν