Νεομάρτυρες και εθνικοί ευεργέτες

Στα πλαίσια του μαθήματος των αγγλικών, οι μαθητές των δύο τμημάτων της έκτης τάξης του σχολείου μας μελέτησαν βιογραφίες διάσημων ανθρώπων (κυρίως καλλιτεχνών, με βάση την ύλη του βιβλίου τους). Οι μαθητές, όταν ρωτήθηκαν για τα πρότυπά τους, απάντησαν ότι κανείς από τους σύγχρονους διάσημους ανθρώπους δεν τους εκφράζει. Έτσι, με την προτροπή της εκπαιδευτικού τους, ξεκίνησαν ένα ταξίδι στο παρελθόν με σκοπό την αναζήτηση προτύπων σε ιστορικά πρόσωπα, όπως οι εθνικοί ευεργέτες και οι νεομάρτυρες.

Ο λόγος που επιλέχθηκαν αυτές οι δύο κατηγορίες ανθρώπων είναι ότι, κατά κάποιον τρόπο, η προσφορά τους στη χώρα μας ήταν διαφορετική αλλά εξίσου σημαντική: οι μεν εθνικοί ευεργέτες στήριξαν οικονομικά και ηθικά την υπόδουλη Ελλάδα στα χρόνια της Οθωμανικής σκλαβιάς και συνέβαλαν στην προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης, οι δε νεομάρτυρες με το μαρτύριό τους τόνωσαν την δοκιμαζόμενη πίστη των Ελλήνων στο Θεό και τους έδωσαν τα πνευματικά εφόδια που χρειάζονταν για την συνέχεια του αγώνα τους για την ελευθερία, με την αντίστασή τους στους βίαιους εξισλαμισμούς.

Οι μαθητές, αφού μελέτησαν τους βίους γνωστών και λιγότερο γνωστών νεομαρτύρων και ευεργετών, καταλήξανε στο συμπέρασμα ότι το κύριο σημείο συνάντησης αυτών των ανθρώπων είναι η κατάθεση του πλούτου τους και της ίδιας τους της ζωής χάρη του συλλογικού καλού. Συμφώνησαν ότι η προσφορά τους αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο προς μίμηση για εμάς τους Νεοέλληνες και ενδεχομένως θα ήταν η λύση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε στη σύγχρονη συγκυρία.Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στις προσπάθειες των παιδιών να μεταφέρουν τις βιογραφίες στην αγγλική γλώσσα, εμπλουτίζοντας παράλληλα τις λεξιλογικές και γραμματικές τους γνώσεις στη γλώσσα αυτή.

Σχολικό έτος: 
2012-2013
Ημερομηνία: 
Δευτέρα, 29 Οκτ 2012 to Παρασκευή, 31 Μάιος 2013
Θεματικές ενότητες: 

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν