Πάμε Μουσείο;

    Την Παρασκευή  8 Ιουνίου 2018 οι μικροί μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Μουσείο;» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας,  υπό την καθοδήγηση του Σχολικού Συμβούλου του Σχολείου μας κ.  Γιάννη Κασκαμανίδη.

   Πραγματικά ήταν μια μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά! Η πρώτη τους επαφή έγινε με τη διδασκαλία της  ενότητας  «Μες στο Μουσείο», Ενότητα 13,  Γλώσσα Β΄ Δημοτικού, μέσα από την οποία συγκέντρωσαν πληροφορίες για το λαογραφικό μουσείο, τη σύνταξη και λειτουργία της λεζάντας στα μουσειακά εκθέματα και τη σύναψη συμβολαίου για τον κώδικα συμπεριφοράς στο μουσείο. 

   Στη συνέχεια με τη χρήση του λεξικού εντόπισαν τον ορισμό της λέξης μουσείο, την ετυμολογία της και ανακάλυψαν συγγενικές της λέξεις. Με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή περιηγήθηκαν σε διάφορα μουσεία του κόσμου,  θαύμασαν τα μουσειακά εκθέματα και κατανόησαν τα διαφορετικά είδη μουσείων με κριτήριο το είδος των αντικειμένων που συλλέγουν και εκθέτουν.

   Η επίσκεψή των παιδιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας  ξεκίνησε με ομαδικές δραστηριότητες στον αύλειο χώρο του μουσείου.  Έπειτα ξεναγήθηκαν στα εκθέματα, ανακάλυψαν το κάλλος και τη μαγεία μικρών ή μεγάλων θησαυρών της ανθρώπινης τέχνης και «γεύτηκαν» τον αμέτρητο πλούτο και την ποικιλία των εκθεμάτων του.  Προχώρησαν σε  δραστηριότητες (συμπλήρωση φύλλο εργασιών)  εύρεσης συγκεκριμένων εκθεμάτων, περιγραφής και παρουσίασης τους στις υπόλοιπες ομάδες  με τρόπους πρωτότυπους και ελκυστικούς (θέατρο, παντομίμα, αινίγματα). Στο τέλος, τα παιδιά χρησιμοποιώντας πηλό επιδόθηκαν σε εικαστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τα εκθέματα του μουσείου.

   Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Κασκαμανίδη για την υπέροχη εμπειρία που αποκομίσαμε από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, η οποία είναι πάνω από όλα μια εμπειρία βιωματική και ως εκ τούτου αξέχαστη την οποία για αρκετό καιρό μετά την επίσκεψη,  θα ανακαλούμε και αναπολούμε  με θετική πάντοτε διάθεση. 

Σχολικό έτος: 
2017-2018
Ημερομηνία: 
Παρασκευή, 08 Ιουν 2018

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν