Παρουσίαση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Ανακαλύπτοντας το περιαστικό δάσος της πόλης μου» στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Α/θμια Εκπ/ση Φλώρινας με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος  με θέμα «Πάρε τη ζωή στα χέρια σου».

Πράγματι οι μικροί μαθητές άρπαξαν την ευκαιρία  και στο πλαίσιο υλοποίησης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Ανακαλύπτοντας το περιαστικό δάσος της πόλης μου» συμμετείχαν με την έκθεση της ομώνυμης τρισδιάστατης  κατασκευής  τους. Δεν περιορίστηκαν όμως μόνο στη συμμετοχή τους αλλά τους δόθηκε και η ευκαιρία να εξασκήσουν γλωσσικές ικανότητες που απέκτησαν στο μάθημα της Γλώσσας συντάσσοντας πρόσκληση για τους γονείς, οι οποίοι και θερμά ανταποκρίθηκαν.

Το θέμα της κατασκευής είναι το περιαστικό δάσος της πόλης  όπως θα θέλανε να είναι τα ίδια τα παιδιά. Μετά από έναν εκπαιδευτικό περίπατο με τη δασκάλα τους και την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Μελίτης, φωτογράφισαν και σχολίασαν σημεία και μέρη του δάσους που θα έπρεπε να διαμορφωθούν ή να αλλάξουν προκειμένου να γίνουν αισθητικά και λειτουργικά καλύτερα.

Μερικές από τις προτάσεις- παρεμβάσεις των παιδιών είναι η διαμόρφωση ή η χάραξη νέων μονοπατιών για περπάτημα και ποδηλασία, τοποθέτηση ξύλινων ή πέτρινων καθισμάτων (παγκάκια), κάδων σκουπιδιών, λειτουργία αναψυκτηρίου και μιας παιδικής  χαράς.

Εντυπωσιακή είναι η πρόταση των παιδιών για τον κατάλληλο σχεδιασμό και  χτίσιμο ενός σχολείου μέσα στο περιαστικό δάσος, όπου με  μαθητοκεντρικές διδακτικές προσεγγίσεις θα αναπτύσσονται  δεξιότητες και ικανότητες των μαθητών για κριτική σκέψη, για κατανόηση άλλων πολιτισμών, για αποδοχή του διαφορετικού, για επιθυμία συμμετοχής στα κοινά  με την ανάπτυξη της δημοκρατικής συνείδησης και σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.   Δηλαδή ένα ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Τέλος, τα παιδιά έδωσαν συνέντευξη σε τοπικά μέσα ενημέρωσης για τη δράση τους και μοίρασαν ένα φυλλάδιο με χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές γι’ αυτούς που θέλουν να πάνε στο δάσος χωρίς να το καταστρέφουν. 

Σχολικό έτος: 
2016-2017
Ημερομηνία: 
Πέμπτη, 01 Ιουν 2017

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν