Περιβάλλον και πολιτισμός στην περιοχή του Αμυνταίου

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου η Ε΄ και η Στ΄ τάξη συνοδευόμενες από τις υπεύθυνες δασκάλες τους, Καππάτου Αναστασία και Παπαθανασίου Πετρούλα αντίστοιχα, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Περιβάλλον και πολιτισμός στην περιοχή του Αμυνταίου». Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βεύης-Μελίτης και περιελάμβανε τις παρακάτω δράσεις:

Α. Περιήγηση και ξενάγηση στην ελληνιστική πόλη των Πετρών. Οι μαθητές περιδιάβηκαν την ελληνιστική πόλη, έλαβαν επιτόπια άποψη του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης σε συσχέτιση με την τοποθεσία της και ενημερώθηκαν για τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, όπως ηθμούς, υδρίες, λυχνάρια, πινάκια και κοσμήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Φλώρινας.

Β. Επίσκεψη σε τοπικό οινοποιείο και ξενάγηση στους χώρους συγκέντρωσης των σταφυλιών, στις δεξαμενές συντήρησής τους και στη συνέχεια στο χώρο φύλαξης των βαρελιών με την ποικιλία του κόκκινου κρασιού το οποίο παραμένει εκεί από 1 έως 3 χρόνια για ωρίμανση. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του χώρου εμφιάλωσης του κρασιού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης εξειδικευμένη οινολόγος εξηγούσε στους μαθητές όλα τα στάδια παραγωγής, συντήρησης και εμφιάλωσης του κρασιού.

Γ. Επιτόπια επίσκεψη στη λίμνη Βεγορίτιδα. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες δράσης υλοποίησαν δράσεις με σημείο αναφοράς τη ρύπανση στην περιοχή γύρω από τη λίμνη, παρατήρηση με ειδικά κιάλια των πουλιών που πετούν γύρω από τη λίμνη και γνωριμία με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Σχολικό έτος: 
2015-2016
Ημερομηνία: 
Τετάρτη, 18 Νοε 2015
Θεματικές ενότητες: 

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν