“ΠΩΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821”: Μία δράση Τοπικής Ιστορίας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ τάξης συμμετείχαν στη δράση «Πώς θυμόμαστε την Ελληνική Επανάσταση του 1821», που υλοποιείται από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821: ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ» κι έχει ως σκοπό να ωθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να μελετήσουν «πώς θυμόμαστε» το παρελθόν και να τους/τις εξοικειώσει με τη δουλειά του ιστορικού, του ερευνητή και του αρχειονόμου.

Συγκεκριμένα, σε διάστημα δύο μηνών (Απρίλιος και Μάιος 2018) εντοπίσαμε όλες τις οδούς της Φλώρινας που φέρουν ονόματα σχετικά με την Επανάσταση του 1821, καθώς και μία προτομή, αναζητήσαμε πληροφορίες σε έντυπες και διαδικτυακές πηγές και συμπληρώσαμε 20 διαφορετικά Δελτία Ερευνητή, με τα εξής πεδία: Όνομα-είδος αντικειμένου (πχ. οδός Θεόδωρου Κολοκοτρώνη), τόπος, χρονολογία, δημιουργός, περιγραφή, σχόλια, σύνδεση με την ιστορία του 1821, σύνδεση με τον τόπο μας, αναφέροντας στο τέλος τη βιβλιογραφία που αξιοποιήσαμε και επισυνάπτοντας 2-3 φωτογραφίες κάθε φορά. Τα Δελτία που συμπληρώσαμε αφορούσαν:

 1. Το άγαλμα του Κωνσταντίνου Κανάρη
 2. Την οδό 25ης Μαρτίου
 3. Την οδό Νικόλαου Κασομούλη
 4. Την οδό Νικόλαου Σπηλιάδη
 5. Την οδό Ρήγα Φεραίου
 6. Την οδό Οδυσσέα Ανδρούτσου
 7. Την οδό Αθανάσιου Διάκου
 8. Την οδό Κωνσταντίνου Κανάρη
 9. Την οδό Γεώργιου Καραϊσκάκη
 10. Την οδό Ανδρέα Μιαούλη
 11. Την οδό Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
 12. Την οδό Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας
 13. Την οδό Μάρκου Μπότσαρη
 14. Την οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού
 15. Την οδό Παπαφλέσσα
 16. Την οδό Αγίας Λαύρας
 17. Την οδό Γεωργάκη Ολύμπιου
 18. Την οδό Ιερολοχιτών
 19. Την οδό Φιλελλήνων
 20. Την οδό Φιλικής Εταιρείας

Το ερευνητικό πρόγραμμα βασίζεται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει διαφορετικού τύπου αρχειακό υλικό (έγγραφα, έργα τέχνης, αρχεία ήχου) για όψεις της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το υλικό αυτό, που βρίσκεται αποθηκευμένο σε Αρχεία, Βιβλιοθήκες και Συλλογές όλης της χώρας, στο πλαίσιο του έργου τεκμηριώνεται επιστημονικά, φωτογραφίζεται και καταχωρείται σε μια βάση δεδομένων. Μία σειρά λέξεων-κλειδιά, θα επιτρέπει εύκολη αναζήτηση στα τεκμήρια της βάσης.

Πέρα από τον τεράστιο όγκο υλικού που θα είναι διαθέσιμο στην ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα, το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 1821 θα προσφέρει επίσης μία ψηφιακή βιβλιοθήκη για θέματα της καθημερινής ζωής αλλά και «ψηφιακά εκθέματα» που θα στηρίζουν εκπαιδευτικές προτάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο: https://www.rchumanities.gr/1821-perigrafi-programmatos/

Μετά την ολοκλήρωση της σχολικής δράσης, η ερευνητική ομάδα του προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 1821», θα συλλέξει τα αποτελέσματα και θα δημιουργήσει μια ψηφιακή εφαρμογή, ανοικτή σε όλους τους επισκέπτες. Εκεί θα παρουσιάζονται τα σχολεία που συμμετείχαν στη δράση και τα αποτελέσματα του έργου μαθητών και εκπαιδευτικών. Μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, πληροφορίες για την πρόοδό του μπορεί κανείς να βρει στη σελίδα του στο fb 1821 Digital Archive - Ψηφιακό Αρχείο 1821.

Παίρνοντας μέρος στη δράση αυτή είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αλλιώς τον τόπο μας, να εμπεδώσουμε αλλά και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας γύρω από την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και να συνεργαστούμε εντός και εκτός σχολείου σε ένα πλαίσιο διαφορετικό κι ευχάριστο.

Σχολικό έτος: 
2017-2018
Ημερομηνία: 
Δευτέρα, 02 Απρ 2018 to Πέμπτη, 31 Μάιος 2018
Θεματικές ενότητες: 

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν