"Το σχολείο πάει λίμνες" από την Δ΄ & Ε΄ τάξη

Την Τετάρτη 9-5-2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ και Ε΄ τάξης του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους Πέπη Παπαθανασίου και Δούκα Δημήτρη, στα πλαίσια του προγράμματος «Το σχολείο πάει λίμνες» του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης, επισκεφτήκαμε τις Πρέσπες.

Πρώτη στάση κάναμε στη θέση «Περβάλι», όπου εκεί μας περίμεναν οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Φλώρινας. Οι μαθητές μας είδαν πανοραμικά τις δύο λίμνες των Πρεσπών, ξεκουράστηκαν και απόλαυσαν το κρύο σάντουιτς που τους πρόσφεραν οι κυρίες του περιβαλλοντικού προγράμματος. Μετά συνεχίσαμε για τον επόμενο σταθμό μας που ήταν στο θυρόφραγμα στη θέση «Koύλα». Σε αυτό το σημείο ενώνονται οι δύο λίμνες και έτσι είδαμε και τη στάθμη των νερών. Είχαμε όμως και την τύχη να δούμε από απόσταση αναπνοής σμήνος σπάνιων πουλιών της περιοχής πάνω στα δέντρα.

Συνεχίσαμε με μια μικρή ανηφορική πεζοπορία στο λόφο «Κρίνα». Εκεί οι μαθητές με τηλεσκόπια αλλά και κιάλια, παρατήρησαν την χλωρίδα και ορνιθοπανίδα. Είδαν την μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής αργυροπελεκάνων στον κόσμο. Συζητήσαμε για τη λεκάνη απορροής,  κατέγραψαν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις-δραστηριότητες και τις συνέπειες που έχει στο σύστημα της λίμνης αφού υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στη λίμνη και τον άνθρωπο. Τέλος οι μαθητές με ένα παιχνίδι αισθήσεων, αντιλήφθηκαν αισθητηριακά το χώρο ακούγοντας με κλειστά μάτια όλους τους μαγικούς ήχους αυτού του τόπου. Ακολούθησε ένα έντυπο στο οποίο οι μαθητές κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους αλλά και ότι έμαθαν για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Κατεβαίνοντας από το λόφο «Κρίνα» και μέσω της πεζογέφυρας, κατευθυνθήκαμε στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου. Εκεί επισκεφτήκαμε την τρίκλιτη Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται στα  τέλη του δέκατου αιώνα μ.Χ και χτίστηκε από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας.

Αμέσως μετά τα παιδιά μας απόλαυσαν ένα ωραίο πικ- νικ στο καταπράσινο λιβάδι έχοντας μπροστά τους αυτόν τον πανέμορφο ναό.

Σχολικό έτος: 
2017-2018
Ημερομηνία: 
Τετάρτη, 09 Μάιος 2018

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν