Συμμετοχή της Α και της Β τάξης στην εκστρατεία «Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη! Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, 8-10 Μαΐου 2015»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ και της Β΄ τάξης με τη συνοδεία και κάτω από την επίβλεψη της δασκάλας μας κ. Κικής Αμαραντίδου και του καθηγητή Πληροφορικής κ. Γιάννη Αρβανιτάκη, αντίστοιχα, συμμετείχαμε στις δράσεις που συντονίζει η HELMEPA στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη!». Μαζί μας ήταν και η φοιτήτρια Αγγελική Γυμνοπούλου, η οποία πρόθυμα δέχτηκε να πάρει μέρος στη δράση μας.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς μας, τις ακτές μας, τα δάση μας και γενικότερα το φυσικό μας περιβάλλον. Κύριες πηγές του προβλήματος είναι τα συνεχιζόμενα μη βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, οι ανεπαρκείς στρατηγικές διαχείρισης των απορριμμάτων και η έλλειψη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τους σχετικούς κινδύνους. Για να μειωθεί η απόρριψη σκουπιδιών στο φυσικό μας περίγυρο και να δοθεί η κατάλληλη δημόσια προβολή στο σοβαρό αυτό ζήτημα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τη Μείωση των Αποβλήτων (EWWR) διοργανώνεται και συντονίζεται η ετήσια Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού καθιερώθηκε πανευρωπαϊκά για να αναδείξει το σημαντικό πρόβλημα της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος με απορρίμματα, καθώς και την άμεση ανάγκη για μια πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν στοχεύει μόνο στη συλλογή απορριμμάτων, αλλά και στην ευαισθητοποίηση όλων μας για την ευρύτερη εικόνα του προβλήματος. Οι ποσότητες σκουπιδιών που παράγονται στην Ευρώπη είναι τεράστιες και αυτά που συλλέγονται στους καθαρισμούς δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Ο καθένας μας, είτε ως άτομο είτε ως μέλος μιας ομάδας φίλων, συναδέλφων ή συμμαθητών, μπορεί να κάνει τη διαφορά: Ελαττώνουμε, Επαναχρησιμοποιούμε, Ανακυκλώνουμε!

Τι κάναμε:

Την Τετάρτη 6 Μαΐου η δασκάλα μας μας ενημέρωσε για τη δράση αυτή, τον σκοπό της και τον τρόπο που εμείς μπορούμε να συμμετάσχουμε. Η ιδέα μας ενθουσίασε και ανυπομονούσαμε να έρθει η Παρασκευή!

Την Παρασκευή 8 Μαΐου διαθέσαμε δύο ώρες στον καθαρισμό τμήματος του λόφου 1033, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το σχολείο μας. Φορέσαμε γάντια μιας χρήσης, πήραμε τις ειδικές σακούλες (διαφορετικές για τα ανακυκλώσιμα υλικά) και ξεκινήσαμε όλο κέφι! Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τέσσερις σακούλες με κοινά σκουπίδια και δύο με ανακυκλώσιμα υλικά.

Η δασκάλα μας ενημέρωσε την HELMEPA για τα αποτελέσματα της δράσης μας στέλνοντας το Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων και σχετικές φωτογραφίες. Μας εξήγησε πως όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνει η HELMEPA θα βοηθήσουν να σχηματιστεί μια καλύτερη εικόνα για τις ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος των απορριμμάτων στις ευρωπαϊκές θάλασσες και ακτές, στις λίμνες και τα δάση μας.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που πήραμε μέρος σε αυτή την εκστρατεία βοηθώντας με τον δικό μας τρόπο να έχουμε ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Σίγουρα θα δηλώσουμε συμμετοχή και του χρόνου!

Για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε τη δράση μας στον χάρτη: http://www.helmepa.gr/gr/cleanup.php

Σχολικό έτος: 
2014-2015
Ημερομηνία: 
Παρασκευή, 08 Μάιος 2015

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν