Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους, το 2016

Η Β’ τάξη του σχολείου μας συμμετείχε για μια ακόμη χρονιά στο πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας. Σκοπός του είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στα δικαιώματά τους, όπως αυτά περιλαμβάνονται στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Το θέμα της φετινής εκστρατείας είναι «Παιδιά πρόσφυγες, παιδιά μετανάστες, μα πάνω απ’ όλα παιδιά».

Τι κάναμε: Θυμηθήκαμε τα δικαιώματα των παιδιών και αναρτήσαμε την αφίσα που μας έστειλαν οι άνθρωποι της UNICEF στον πίνακα της τάξης. Επεξεργαστήκαμε το υλικό που επίσης μας έστειλαν και επιλέξαμε κάποιες δραστηριότητες που αφορούσαν την ηλικία μας. Είδαμε και το σχετικό βίντεο που προτείνουν. Κάθε ομάδα επέλεξε να ασχοληθεί με ένα δικαίωμα, το μελέτησε και παρουσίασε την εργασία της στις υπόλοιπες ομάδες. Συμπληρώσαμε ακροστιχίδες, παιχνίδια, σταυρόλεξα και ζωγραφίσαμε… Ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες. Όλοι μας ακούμε σχεδόν καθημερινά για παιδιά που πνίγονται, που σκοτώνονται, που μένουν ορφανά, που περνούν απίστευτες ταλαιπωρίες στην προσπάθειά τους να επιζήσουν, φεύγοντας από τις εμπόλεμες χώρες τους. Προσπαθήσαμε να έρθουμε στη θέση τους και συναισθανθήκαμε τα προβλήματά τους. Νιώσαμε ότι είναι παιδιά σαν κι εμάς και χρειάζονται ό,τι κι εμείς: αγάπη, φροντίδα, κατοικία, οικογένεια, ηρεμία, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, παιχνίδι… Ακούσαμε ένα κατασκηνωτικό τραγούδι και επιλέξαμε έναν στίχο του για θέμα της αφίσας μας.

Τέλος, σε ένα χαρτόνι κάνσον φτιάξαμε την ομαδική αφίσα μας με τίτλο: «Μαύρο ή γαλανό το μάτι, μια η ανθρώπινη καρδιά!». Εικονίζει δύο παιδιά, ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι, διαφορετικά μεταξύ τους (ένα αριστερόχειρας κι ένα δεξιόχειρας, ένα ξανθό κι ένα μελαμψό), που κάνουν γκράφιτι πάνω σε ένα τοίχο. Συγκεκριμένα, ζωγραφίζουν δύο καρδιές: στη μία γράψαμε τις λέξεις που αντιπροσωπεύουν όλα όσα χρειάζεται ένα παιδί για να είναι ευτυχισμένο, ενώ η δεύτερη περιβάλλεται από παιδάκια από διαφορετικούς πολιτισμούς. Περιμετρικά έχουμε γράψει με χρωματιστά γράμματα τον τίτλο του έργου μας.

Στη συνέχεια, στείλαμε το έργο μας μέσα σε ρολό, για να μη σπάσει, και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι άνθρωποι της UNICEF μάς έστειλαν τις ευχαριστίες τους και αναμνηστικά από τη συμμετοχή μας.

Σχολικό έτος: 
2015-2016
Ημερομηνία: 
Δευτέρα, 02 Μάιος 2016 to Τρίτη, 31 Μάιος 2016
Θεματικές ενότητες: 

Τμήματα που συμμετείχαν

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν