Πρόσκληση για συμμετοχή στον όμιλο "Μικροί Χάκερ" μέσω διαδικτύου

Σου αρέσει ο προγραμματισμός και να ερευνάς πως λειτουργούν οι διάφορες συσκευές; Έχεις διαθέσιμο χρόνο; Μπορείς να συμμετέχεις στον διαδικτυακό όμιλο προγραμματισμού "Μικροί Χάκερ" από το σπίτι σου!

Το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας προσκαλεί μαθήτριες και μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου να συμμετέχουν μέσω διαδικτύου στον εκπαιδευτικό όμιλο προγραμματισμού “Μικροί Χάκερ” και να εξερευνήσουν τον τρόπο λειτουργίας των ψηφιακών συσκευών μέσα από δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν μόνοι στο σπίτι τους. Η συμμετοχή των μαθητριών και μαθητών είναι δωρεάν και γίνεται αποκλειστικά διαδικτυακά μέσω ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης στο πλαίσιο λειτουργίας των εκπαιδευτικών ομίλων του σχολείου.

Ο όμιλος Προγραμματισμού "Μικροί Χάκερ" με τη νέα του μορφή λειτουργεί για δεύτερη χρονιά στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας με την συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Ε και ΣΤ τάξης από διάφορα σχολεία της πόλης μας. Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες και γίνονται στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου κάθε Δευτέρα απόγευμα. Η κύρια ασχολία μας είναι ο προγραμματισμός συσκευών και η μελέτη του τρόπου λειτουργίας τους. Χρησιμοποιούμε κυρίως την γλώσσα προγραμματισμού Processing.

Το διαδικτυακό κομμάτι..

Επειδή όλο το υλικό του ομίλου είναι ήδη στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην πλατφόρμα "Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη" του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, κάνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων από όλη την Ελλάδα που τους αρέσει ο προγραμματισμός να συμμετέχουν, παρακολουθώντας τα διαδικτυακά μαθήματα και υλοποιώντας τις δοκιμασίες.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;

  • Μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Ε,ΣΤ Δημοτικού και Α,Β,Γ Γυμνασίου από όλα τα σχολεία της Ελλάδας.
  • Σε περίπτωση αυξημένης συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τι εξοπλισμός χρειάζεται;

  • Πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής στο σπίτι με σύνδεση στο διαδίκτυο.
  • Προαιρετικά σε κάποιες δραστηριότητες χρησιμοποιούνται μικροελεγκτές arduino, διάφοροι αισθητήρες και καλώδια σύνδεσης. Οι δραστηριότητες αυτές δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν από τα παιδιά που δεν θέλουν να αποκτήσουν τον εξοπλισμό.

Ποια είναι τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για να εγγραφεί κάποιο παιδί στον όμιλο;

  1. Πρέπει αρχικά να αποκτήσει δωρεάν μαθητικό λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο από το σχολείο του. (Δες το σχετικό βίντεο παρακάτω).
  2. Με τον λογαριασμό αυτό μπορεί να συνδεθεί στην πλατφόρμα “Ηλεκτρονική Τάξη” του ΠΣΔ (http://eclass.sch.gr) και να εγγραφεί στον όμιλο προγραμματισμού “Μικροί Χάκερ” του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας. (Δες το σχετικό βίντεο παρακάτω).

Τι γνώσεις απαιτούνται;

  • Όχι πολλά. Αν ξέρεις να κάνεις πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και γνωρίζεις και λίγα Αγγλικά αυτό φτάνει. Το βασικό που απαιτείται είναι να σου αρέσει να εξερευνάς και να μαθαίνεις!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον υπέυθυνο του ομίλου, Γιάννη Αρβανιτάκη στο email ioarvanit@sch.gr.

Βίντεο παρουσίαση του ομίλου

Γιατί να μάθω να προγραμματίζω;

Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο για να δεις πως θα κάνεις την εγγραφή σου στον όμιλο

Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο για να δεις πως θα πλοηγηθείς στην σελίδα και το υλικό του ομίλου.

Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο για να δεις πως θα συμμετέχεις στις δοκιμασίες του ομίλου.

Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο για να δεις πως μπορείς να διατυπώνεις απορίες και να απαντάς σε απορίες άλλων στην σελίδα του ομίλου.