Όμιλοι Τεχνολογίας-Ρομποτικής

Υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός

Δραστηριότητες Ομίλου

Από το σχολικό έτος 2012 λειτουργούν στο σχολείο μας όμιλοι με αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες και την εκπαιδευτική ρομποτική. Το σχολικό έτος 2017-2018 θα λειτουργήσουν τρεις εκπαιδευτικοί όμιλοι τεχνολογίας-ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

Βασικός σκοπός τους είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης πραγματικών τεχνολογικών προβλημάτων (σχεδιασμός, υλοποίηση, δοκιμή, ανατροφοδότηση) σε περιβάλλον ομαδικής συνεργασίας. Επιμέρους στόχοι είναι:

  • η ενίσχυση των γνώσεων των μαθητών σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων που προέρχονται κυρίως από τον χώρο της επιστήμης και τεχνολογίας (Φυσική, Μαθηματικά, Βιολογία, Μηχανική, Πληροφορική, Υπολογιστική σκέψη κ.α.),
  • η ανάπτυξη δεξιοτήτων ομαδικής εργασίας, διαχείρισης έργου, παρουσίασης και επικοινωνίας, αναλυτικής και συνθετικής σκέψης, δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης.

Οι όμιλοι λειτουργούν από τον Οκτώβριο μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς και η διάρκεια των συναντήσεων θα είναι δυο ώρες την εβδομάδα στους χώρους του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου (Εργαστήριο Πληροφορικής και Εργαστήριο Ρομποτικής). Οι όμιλοι τεχνολογίας-ρομποτικής έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα και οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν κάθε χρονιά σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ τεχνολογίας παρουσιάζοντας τις κατασκευές τους.

Και στους τρεις ομίλους τα παιδιά που συμμετέχουν εμπλέκονται σε δραστηριότητες κατασκευής και προγραμματισμού αυτόματων μηχανών. Η διαφορά τους είναι στο επίπεδο δυσκολίας και στα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κάθε όμιλο.

Η διοργάνωση των ομίλων γίνεται από το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων και δεν απαιτούνται δίδακτρα από τα παιδιά που συμμετέχουν. Για την εύρυθμη λειτουργία των ομίλων η φοίτηση των μαθητών και των μαθητριών θα πρέπει να έχει μια συνέχεια και για αυτό η παρατεταμένη και αδικαιολόγητη απουσία των παιδιών αποτελούν λόγο διαγραφής τους.

Αναλυτικά οι τρεις όμιλοι τεχνολογίας-ρομποτικής για το σχολικό έτος 2017-2018 είναι οι εξής:


Μάγοι της τεχνολογίας

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν: Ο όμιλος είναι εισαγωγικός σε θέματα τεχνολογίας και ρομποτικής και μπορούν να τον παρακολουθήσουν μαθητές και μαθήτριες της Γ, Δ και Ε τάξης Δημοτικού.

Με τι θα ασχοληθούμε: Κατασκευάζουμε και προγραμματίζουμε έξυπνες μακέτες γεωγραφίας, ιστορίας, περιβάλλοντος σε συνεργασία με τους ομίλους ανθρωπιστικών σπουδών του σχολείου χρησιμοποιώντας το περιβάλλον Scratch. Μαθαίνουμε για τα ηλεκτρικά κυκλώματα και δημιουργούμε τα δικά μας πρωτότυπα ηλεκτρονικά παιχνίδια ενώ επίσης κατασκευάζουμε και τα πρώτα μας ρομπότ.

Τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε: Απλά υλικά κατασκευών, πλακέτες Makey-Makey, υπολογιστές Raspberry pi, τρισδιάστατο εκτυπωτή, καλώδια, λαμπάκια, κινητήρες κ.α.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Κάθε Τρίτη και Πέμπτη 13.30 μέχρι 14.30


Πολυμήχανοι Κατασκευαστές

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν: Μαθητές και μαθήτριες της Δ, Ε και ΣΤ τάξης Δημοτικού.

Με τι θα ασχοληθούμε: Κατασκευάζουμε και προγραμματίζουμε απλές και σύνθετες δημιουργίες με δομικά στοιχεία Lego χρησιμοποιώντας το περιβάλλον Scratch.

Τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε: Τα εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικής Lego WEDO.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή 13.30 μέχρι 14.30


Μικροί Χάκερ

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν: Ο συγκεκριμένος όμιλος είναι πιο απαιτητικός από τους άλλους δύο και χρειάζεται τα παιδιά να γνωρίζουν σε ένα βασικό επίπεδο την Αγγλική γλώσσα. Μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Ε και ΣΤ τάξης Δημοτικού καθώς και μαθητές και μαθήτριες της Α και Β τάξης Γυμνασίου.

Με τι θα ασχοληθούμε: Κατασκευάζουμε και προγραμματίζουμε έξυπνες συσκευές που μπορούν να αισθάνονται και να ενεργούν αυτόματα χρησιμοποιώντας μικροελεγκτές Arduino, κινητήρες και αισθητήρες. Μαθαίνουμε να κατασκευάζουμε ηλεκτρονικά κυκλώματα. Ενδεικτικές κατασκευές: Σύστημα αυτόματου ποτίσματος για κήπο, ανιχνευτής ψεύδους, ρομπότ που ελέγχεται από κινητά τηλέφωνα, σύστημα συναγερμού, ρομποτικός βραχίονας κ.α.

Τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε: Μικροελεγκτές Arduino, υπολογιστές Raspberry pi, αισθητήρες, κινητήρες, φωτάκια, καλώδια, μπαταρίες, τρισδιάστατο εκτυπωτή, κινητά τηλέφωνα.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Κάθε Δευτέρα 17:00 μέχρι 19:00.

Ιστοσελίδα Μικρών Χάκερ