Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Συνάντηση 15/5/2019

Στην σημερινή συνάντηση αφιερώσαμε όλη την ώρα στην βελτίωση του αρχικού μας αλγορίθμου για τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ώστε αντί να καθαρίζουν μόνο έναν διάδρομο μέσα στην αυλή, να απομακρύνουν το χιόνι από την μεγαλύτερη επιφάνεια της.

Η προσέγγιση που ακολουθήσαμε, είναι η κίνηση του οχήματος στην αυλή βουστροφηδόν. Η Ασπασία, αφού μελέτησε το πρόβλημα σπίτι της από την προηγούμενη συνάντηση, ήταν αυτή που υλοποίησε τον αλγόριθμο χρησιμοποιώντας την δομή επανάληψης. Ο αλγόριθμος και η εκτέλεση του παρουσιάζονται παρακάτω:

Ο αλγόριθμος της Ασπασίας. Το όχημα επαναλαμβάνει 7 φορές την κίνηση βουστροφηδόν ώστε να καθαρίσει όλη την αυλή

Αφού λοιπόν από νωρίς είχαμε μια λύση για τον καθαρισμό της συγκεκριμένη αυλής, προχωρήσαμε για να βελτιώσουμε τον αλγόριθμο, ώστε να καθαρίζει όχι μόνο τη συγκεκριμένη αυλή, αλλά όλες τις ορθογώνιες αυλές. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε οι επαναλήψεις αντί για 7 να είναι διαφορετικές κάθε φορά ανάλογα με το πλάτος της κάθε αυλής.

Την λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα την έδωσε ο Αχιλλέας ο οποίος πρότεινε το εξής: Πριν ξεκινήσει την πορεία του το αποχιονιστικό, να στρίβει αριστερά και να μετράει την απόσταση από τον τοίχο. Αφού μπορούμε να μάθουμε πόσα βήματα κάνει το μηχάνημα σε 1 δευτερόλεπτο που είναι οι στροφές μας, τότε εύκολα μπορούμε να βρούμε τις επαναλήψεις. Ο αλγόριθμος και η εκτέλεση του παρουσιάζονται παρακάτω:

Ο αλγόριθμος που πρότεινε ο Αχιλλέας για τον καθαρισμό όλων των ορθογώνιων αυλών

Αφήστε μια απάντηση