Εργαστήρια

Κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση της

Το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε φέτος είναι η κλιματική αλλαγή. Στις επόμενες συναντήσεις μας μέσα στο Νοέμβριο θα μελετήσουμε το θέμα και θα προτείνουμε ιδέες για κατασκευές και αυτοματισμούς που να σχετίζονται με αυτό.

Τι είναι η κλιματική αλλαγή

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ερευνήσουμε και να μάθουμε περισσότερα για το πρόβλημα που ορίζεται ως κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει να μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα όπως:

  • Που οφείλεται και ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες το ενδυναμώνουν;
  • Πως είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει;
  • Τι συνέπειες έχει για τους ανθρώπους και τα υπόλοιπα έμβια όντα του πλανήτη μας;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε ως άτομα, ως πόλεις και ως χώρες για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια και τις συνέπειες του;

Πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή

Παρακάτω ακολουθούν κάποια επιλεγμένα βίντεο που προσπαθούν να δώσουν σύντομες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα και γιατί θα πρέπει να μας απασχολεί.

Ένα σύντομο βίντεο για τις πιο σημαντικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας.
Τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Βίντεο από το κανάλι «Καθημερινή Φυσική»
Υπάρχει ή όχι η κλιματική αλλαγή; Τι σχέση έχει με την θέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Ένα βίντεο που προσπαθεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.
Ρεπορτάζ στο οποίο παρουσιάζεται η κοινωνική διάσταση της κλιματικής αλλαγής και το πως αυτή θα επιβαρύνει περισσότερο τις πιο φτωχές χώρες
Ένα σύντομο βίντεο που μας δίνει κάποιες συμβουλές για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βελτιώνοντας τις συνήθειες μας σε σχέση με το φαγητό.
Ρεπορτάζ από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας το οποίο μας πληροφορεί για τις ενέργειες που σχεδιάζονται και υλοποιούνται εκεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας
Ρεπορτάζ για την επιστημονική αποστολή στην Αρκτική ώστε να μελετηθεί από κοντά η αλλαγή στον κλίμα.
Ρεπορτάζ για το πως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την άνοδο της θερμοκρασίας στην Ελλάδα.
Έρευνα της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην χώρα μας.

Καταγραφή και οργάνωση ιδεών

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα το πρόβλημα και να είμαστε σε θέση να προτείνουμε λύσεις, καλό είναι να κάνουμε μια καταγραφή των ιδεών μας. Θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνική των χαρτών ιδεών (mind maps) για να οργανώσουμε αυτά που σκεφτόμαστε. Εδώ μπορείτε να δείτε τον δικό μας χάρτη.

Δραστηριότητες

28 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων