Την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης συνοδευόμενοι από τους γονείς και τους δασκάλους τους, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στις Πρέσπες, στο πλαίσιο υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος «Όλοι νοιαζόμαστε… όλοι συμμετέχουμε» που εκπονείται  κατά το σχολικό έτος 2017-18 στην Β΄ τάξη.

Τα παιδιά έχοντας γνώση για το οικοσύστημα των λιμνών, τη χλωρίδα, την πανίδα αλλά και τη μοναδικότητα του υδροβιότοπου των Πρεσπών, μέσα από βιωματικές προσεγγίσεις, γνώρισαν καλύτερα το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, την πλούσια βιοποικιλότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Αρχικά, στο «Περβάλι», με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Μελίτης, παρατήρησαν την γεωμορφολογία της περιοχής και συζήτησαν για τα διάφορα σπάνια είδη φυτών και ζώων που υπάρχουν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους αργυροπελεκάνους. Δεύτερος σταθμός αποτέλεσε ο «Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών» στον Άγιο Γερμανό, όπου η υπεύθυνη κ. Γκόγκου Τριανταφυλλιά ενημέρωσε τα παιδιά για οικολογικά θέματα, όπως τον υδροβιότοπο, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τη παράνομη ιχθυοκαλλιέργεια και θήρευση καθώς και τη προστασία της πολύτιμης χλωρίδας και πανίδας της περιοχής των Πρεσπών.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα και μια στάση στην περιοχή της «Κούλας», όπου ενημερωθήκαμε για τη λεκάνη απορροής, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τις συνέπειές τους στο λιμναίο σύστημα, καταλήξαμε στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, παρατηρήσαμε τα σπουδαία βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του και μάθαμε σημαντικές πληροφορίες την ιστορία του τόπου. Τέλος, τα παιδιά επιδόθηκαν σε διάφορες εικαστικές δημιουργίες αποτυπώνοντας τις εμπειρίες τους.

Αφήστε σχόλιο