Από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2023-2024, μαθητές στη Φλώρινα και στο Τάμπερε εργάζονται από κοινού για την εξερεύνηση των συναισθημάτων των ηρώων της μυθολογίας μέσα από διάφορες μορφές τέχνης. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας οκτώ μαθητές και δύο συνοδοί καθηγητές από το Tampereen yliopisto Normaalikoulu, yläkoulu επισκέφτηκαν τα σχολεία της κοινοπραξίας μας στα τέλη Οκτωβρίου 2023, με τους μαθητές να φιλοξενούνται σε οικογένειες μαθητών των σχολείων μας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης ομαδικής κινητικότητας μαθητών μεταξύ 30/10/2023 και 3/11/2023, εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της κοινοπραξίας μας σχεδίασαν και υλοποίησαν κοινά εργαστήρια για τους φιλοξενούμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Τρίτη 31/10/2024
Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας “Θεόδωρος Κάστανος” φιλοξένησε τους επισκέπτες μαθητές και καθηγητές από το Τάμπερε καθώς και μαθητές από τα άλλα σχολεία της κοινοπραξίας μας. Υλοποιήσαμε τις παρακάτω δραστηριότητες:
- Κρυμμένος Θησαυρός. Οι μαθητές εργάστηκαν σε μικτές ομάδες και σκοπός τους ήταν να βρουν όλες τις κρυμμένες ενδείξεις μέσα στο σχολείο και να αποκωδικοποιήσουν το μυστικό μήνυμα. Αυτό βοήθησε τους συμμετέχοντες να γνωριστούν και να νιώσουν πιο άνετα με το σχολικό περιβάλλον. Η Αρετή Οικονομίδου οργάνωσε αυτή τη δραστηριότητα, ενώ στην υλοποίηση βοήθησαν η Ιφιγένεια Ανδρούτσου και η Θεοδώρα Λονδράκη.
- Tag the emotions. Οι μαθητές εργάστηκαν σε μικτές ομάδες. Εννέα καρέ της ιστορίας του Οδυσσέα παρουσιάστηκαν σε όλους και κάθε ομάδα έπρεπε να αποφασίσει τη σειρά της και να επισημάνει τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών χρησιμοποιώντας σημειώσεις post-it. Η Θέκλα Νούλη, η Αρετή Οικονομίδου και ο Παντελής Ταμουτσέλης οργάνωσαν αυτή τη δραστηριότητα, ενώ η Χριστίνα Ριζίδου παρουσίασε και ένα σύντομο πολύγλωσσο σκίτσο για τον μύθο.
- Θέατρο σκιών. Οι μαθητές εργάστηκαν ξανά σε μικτές ομάδες και δημιούργησαν φιγούρες για το παραδοσιακό ελληνικό θέατρο σκιών βασισμένες στην ιστορία του Οδυσσέα. Είχαν επίσης την ευκαιρία να “παίξουν” τις φιγούρες σε ένα σκηνικό που δημιουργήθηκε στο σχολείο για αυτήν την περίσταση. Ο Γιώργος Σαπαρδάνης οργάνωσε τη δραστηριότητα, ενώ στην υλοποίηση βοήθησαν η Αρετή Οικονομίδου, η Θέκλα Νούλη και ο Γιώργος Κατηκαρίδης.
Μαθητές από το σχολείο μας ετοίμασαν επίσης μια παρουσίαση τοπικών και μοντέρνων χορών για τους καλεσμένους μας με τη βοήθεια της Θεοδώρας Λονδράκη. Οι καλεσμένοι μας είχαν επίσης την ευκαιρία να παίξουν υπαίθριο σκάκι στην αυλή μας με την καθοδήγηση του Λάζαρου Γυμνόπουλου.
Το απόγευμα, επισκεφτήκαμε τον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ Φλώρινας. Εκεί ο Σωτήρης Γεωργίου και η Έλενα Οικονομίδου είχαν ετοιμάσει ένα εργαστήριο «ρομποτικής στην τέχνη». Οι μαθητές εργάστηκαν σε ζευγάρια και δημιούργησαν ένα βραχίονα σχεδίασης που χρησιμοποιεί μαρκαδόρους για να δημιουργήσει πολύχρωμα σχέδια.
Τετάρτη 1/11/2023
Το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας φιλοξένησε τους μαθητές και εκπαιδευτικούς από το Τάμπερε καθώς και μαθητές από τα άλλα σχολεία της κοινοπραξίας μας. Υλοποιήσαμε τις παρακάτω δραστηριότητες:
- Θεατρική παρουσίαση του μύθου της Περσεφόνης. Οι μαθητές της τρίτης τάξης του σχολείου μας παρουσίασαν μια παράσταση που έχουν δουλέψει και βασίζεται στον θρύλο της Περσεφόνης. Η Πέπη Παπαθανασίου οργάνωσε τη δραστηριότητα με τη συνδρομή της Σμαράγδας Παπαπανταζή.
- Εξερευνήστε τους μυθικούς χαρακτήρες. Οι μαθητές έπαιξαν υπαίθρια παιχνίδια σε μικτές ομάδες. Έπαιξαν παζλ και παιχνίδια μνήμης και εξερεύνησαν τα σύμβολα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Η Ολυμπία Παπαθανασίου οργάνωσε αυτή τη δραστηριότητα με τη συνδρομή της Σμάράγδας Παπαπανταζή.
- Stop Motion Animation. Οι μαθητές εργάστηκαν σε μικτές ομάδες και δημιούργησαν ταινίες κινουμένων σχεδίων stop-motion χρησιμοποιώντας απλά υλικά και tablet. Βασισμένοι στον μύθο της Περσεφόνης, έφτιαξαν τους χαρακτήρες τους με πλαστελίνη και τα σκηνικά τους χρησιμοποιώντας χαρτόνι και χαρτί. Χρησιμοποίησαν μια απλή εφαρμογή κινούμενων σχεδίων stop-motion για να γυρίσουν τις ταινίες τους, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο YouTube. Η Άννα Γαζέα, και ο Γιάννης Αρβανιτάκης, οργάνωσαν τη δραστηριότητα.
Οι φιλοξενούμενοι μας είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση ζωγραφικής των μαθητών μας που εμπνεύστηκαν από τον μύθο της Περσεφόνης υπό την καθοδήγηση της Άννας Γαζέα.
Το απόγευμα, επισκέφτηκαμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αριστοτέλη, και είχαμε την ευκαιρία να εξασκηθούμε σε τοπικούς Φλωρινιώτικους χορούς με την καθοδήγηση της Ρίτσας Τρύφωνος.
Πέμπτη 2/11/2023
Μαθητές από το Τάμπερε και τη Φλώρινα, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους, επισκέφτηκαν το νησί του Αγίου Αχιλλείου στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών, όπου δημιούργησαν πήλινους χαρακτήρες από έναν τοπικό μύθο, χρησιμοποιώντας μια τεχνική ανακυκλώσιμης τέχνης. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου (10ος αιώνας μ.Χ.), και οι μαθητές εργάστηκαν σε μικτά ζευγάρια. Αφού άκουσαν τον θρύλο του Πρίγκιπα και της Νεράιδας, που εξηγούσε τη δημιουργία των λιμνών, χρησιμοποίησαν πηλό και φυσικά υλικά που βρήκαν επί τόπου (φύλλα, ξυλάκια, πέτρες) για να δημιουργήσουν μάσκες προσώπου που απεικόνιζαν τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Κάθε μάσκα τοποθετήθηκε σε ένα δέντρο της περιοχής και αφέθηκε να διαλυθεί με τον καιρό και να επιστρέψει τα υλικά στο φυσικό περιβάλλον. Η Johanna Pitkänen, η Hanna Lehikoinen και ο Γιάννης Αρβανιτάκης οργάνωσαν τη δραστηριότητα.
Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας για την ευγενική παρουσίαση για την ιστορία και το οικοσύστημα των Πρεσπών στο Κέντρο Πληροφόρησης Πύλης.
Παρασκευή 3/11/2023
Το Δημοτικό Σχολείο Υδρούσας φιλοξένησε τους επισκέπτες μαθητές και δασκάλους από το Τάμπερε καθώς και μαθητές από τα άλλα σχολεία της κοινοπραξίας μας. Υλοποιήσαμε τις παρακάτω δραστηριότητες:
- Παιχνίδια με τραγούδια.
- Εργαστήρι χειροτεχνίας. Οι μαθητές σε μικτές ομάδες εξασκήθηκαν σε μεθόδους χειροτεχνίας.
- Ήχοι-ιστορίες. Οι μαθητές εργάστηκαν ξανά σε μικτές ομάδες. Δημιούργησαν τις δικές τους ηχητικές ιστορίες βασισμένες στο μύθο της Ωραίας Κοιμωμένης.
- Μυθικά τραγούδια. Οι μαθητές τραγουδούν μαζί διάφορα τραγούδια που σχετίζονται με μύθους και θρύλους.
Τις δραστηριότητες οργάνωσαν η Ευγενία Γάκη, η Ευαγγελία Χολέρη και η Γεωργία Κωνσταντινίδου. Στην υλοποίηση βοήθησαν όλοι οι δάσκαλοι του σχολείου.
Special Thanks!
- Στις οικογένειες από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας και το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας για τη φιλοξενία των Φινλανδών μαθητών.
- Στους εκπαιδευτικούς από τα σχολεία της κοινοπραξίας μας που βοήθησαν στην οργάνωση και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων.
- Στους διευθυντές των σχολείων της κοινοπραξίας μας Γιάννα Ζάχου, Κωνσταντίνο Σεχίδη και Ευγενία Γάκη που βοήθησαν στην οργάνωση και τον προγραμματισμό.
- Στον Σωτήρης Γεωργίου και την Έλενα Οικονομίδου από τον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ Φλώρινας.
- Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αριστοτέλη και την Ρίτσα Τρύφωνος.
- Στους φίλους μας από τη Φινλανδία που είχαν πάντα θετική διάθεση και μας έκαναν να νιώσουμε υπέροχα φιλοξενώντας τους.
Θα ξαναβρεθούμε στο Τάμπερε τον Απρίλιο του 2024!