Τέσσερις εκπαιδευτικοί από την κοινοπραξία Cultural Heritage Art and Innovation in Education επισκέφτηκαν το Tampereen yliopisto Normaalikoulu στο Τάμπερε της Φινλανδίας μεταξύ 20-24 Μαΐου 2024. Ο Κώστας Σεχίδης και η Κική Αμαραντίδου από το σχολείο μας συμμετείχαν σε δραστηριότητες Job Shadowing και ο Γιάννης Αρβανιτάκης από το σχολείο μας και ο Σωτήρης Γεωργίου από τον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ Φλώρινας συμμετείχαν σε δραστηριότητες Teaching Assignment.
Το θέμα της ανάθεσης διδασκαλίας ήταν η Σχεδιαστική Σκέψη στην τάξη. Οι εκπαιδευτικοί μας είχαν προετοιμάσει ένα σενάριο που χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη διαδικασία σχεδιαστικής σκέψης με στόχο να διευκολύνει τους μαθητές στην παραγωγή ιδεών. Πριν από την υλοποίηση του σεναρίου και της διαδικασίας σχεδιαστικής σκέψης, συναντήθηκαν με τον εκπαιδευτικό του τοπικού σχολείου (Γιάννε Νισίνεν). Συζήτησαν τις στρατηγικές που χρησιμοποιεί το σχολείο στη Σχεδιαστική Σκέψη και παρακολούθησαν το μάθημα στην τάξη.
Το σενάριο επικεντρώθηκε στη δημιουργία νέων παιχνιδιών. Στην αρχή, οι μαθητές διερεύνησαν τις ανάγκες φανταστικών χαρακτήρων χρησιμοποιώντας κάρτες – περσόνες που σχεδιάστηκαν για αυτόν τον σκοπό. Στη δεύτερη φάση, οι μαθητές χρησιμοποίησαν τις κάρτες σκέψης που επίσης αναπτύχθηκαν από τους εκπαιδευτικούς μας με στόχο να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες για νέα παιχνίδια. Στην τρίτη φάση, οι μαθητές εργάζονταν σε ομάδες για να συζητήσουν και να εξελίξουν τις ιδέες τους και στην τελική φάση χρησιμοποίησαν τα tablet τους και τουβλάκια Lego για να δημιουργήσουν πρωτότυπα.
Οι δραστηριότητες παρακολούθησης εργασίας επικεντρώθηκαν στη διδασκαλία γλωσσών και μαθηματικών στις μικρές τάξεις καθώς και στη μουσική, την τέχνη και τη φωτογραφία. Οι εκπαιδευτικοί μας είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν πώς το τοπικό διδακτικό προσωπικό προετοιμάζει τις δραστηριότητες και τις υλοποιεί στην τάξη, καθώς και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για διάφορα μαθήματα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είχε να κάνει με τη συνολική διαχείριση της τάξης. Οι εκπαιδευτικοί μας παρατήρησαν πώς οι συνάδερφοι τους διαμορφώνουν το εκπαιδευτικό κλίμα της τάξης και πώς αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα που αφορούν τους μαθητές και τη συμπεριφορά τους.
Μερικές σημαντικές σημειώσεις που μοιράστηκαν μαζί μας οι εκπαιδευτικοί κατά την επιστροφή τους ήταν:
- Η ελευθερία που έχουν οι μαθητές στην τάξη και το χαλαρό κλίμα σε αντίθεση με το πιο αυστηρό ελληνικό περιβάλλον της τάξης
- Η αυτοαξιολόγηση των μαθητών στην τάξη και ο ρόλος του εκπαιδευτικού ως διευκολυντή όταν χρειάζεται
- Οι στρατηγικές διδασκαλίας που παρατήρησαν ήταν σημαντικά προσανατολισμένες στις δεξιότητες παρά στη γνώση
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό του Tampereen yliopisto Normaalikoulu για την θερμή φιλοξενία και την ευκαιρία που μας έδωσαν να αναθεωρήσουμε πολλές πρακτικές στα σχολεία μας.

































