Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας συμμετείχαν στο 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου», που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, από τις 22 έως τις 25 Απριλίου 2026, με διοργανωτή το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο συνέδριο παρουσίασαν διαδικτυακά την εργασία τους με τίτλο «Τι θυμάται η πόλη μας; Ερευνούμε τα μνημεία της Φλώρινας», η οποία προέκυψε μέσα από πολύμηνη έρευνα για τα δημόσια μνημεία της πόλης μας. Τα παιδιά εργάστηκαν στο εργαστήριο πληροφορικής, αξιοποίησαν την ψηφιακή πλατφόρμα για τα μνημεία της Φλώρινας https://www.learn4change.gr/onlineapps/florina-dimosia-mnimeia/, πραγματοποίησαν παρατηρήσεις στο πεδίο και συζήτησαν τα ευρήματά τους σε ομάδες.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία διερεύνησαν τι θυμάται η πόλη μας μέσα από τα δημόσια μνημεία της, ποια πρόσωπα και ποια γεγονότα προβάλλονται περισσότερο και ποια θέση έχουν τα μνημεία σήμερα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η συμμετοχή τους στο συνέδριο αποτέλεσε μια πολύ όμορφη και ουσιαστική εμπειρία δημόσιας παρουσίασης, συνεργασίας και έκφρασης μαθητικής φωνής.

Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Κική Αμαραντίδου και Κώστας Σεχίδης