Όμιλος Ρομποτικής - Φυσικών Επιστημών "Μικροί Χάκερ"

Υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός

Μέρες/ώρες λειτουργίας: 
Τετάρτη 5-7 μ.μ.

Επισκεφτείτε την σελίδα του ομίλου "Μικροί Χάκερ": http://ppf.edu.gr/hackers

Ο συγκεκριμένος όμιλος λειτουργεί στο σχολείο μας, με μικρές διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα σπουδών του, από το σχολικό έτος 2016-2017 και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Ε και ΣΤ Δημοτικού καθώς και Α και Β Γυμνασίου των σχολείων της πόλης μας. Η θεματολογία του βασίζεται στο πλαίσιο STEM - Ρομποτικής, αξιοποιώντας opensource πλατφόρμες ρομποτικής και προγραμματισμού, όπως το Arduino και το Raspberry Pi. Οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτόν σχεδιάζουν, υλοποιούν, προγραμματίζουν και δοκιμάζουν έξυπνες συσκευές,οι οποίες έχουν ως στόχο να επιλύσουν κάποιο πρόβλημα και να κάνουν την ζωή μας καλύτερη, αξιοποιώντας μικροελεγκτές Arduino, αισθητήρες, κινητήρες, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, τρισδιάστατη εκτύπωση και άλλες σχετικές τεχνολογίες.

ΣΤΟΧΟΙ / ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βασικός σκοπός του Ομίλου είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης πραγματικών τεχνολογικών προβλημάτων (σχεδιασμός, υλοποίηση, δοκιμή, ανατροφοδότηση) σε περιβάλλον ομαδικής εργασίας. Επιμέρους στόχοι είναι:

 • η ενίσχυση των γνώσεων των μαθητών σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων που προέρχονται κυρίως από τον χώρο της επιστήμης και τεχνολογίας (Φυσική, Μαθηματικά – Γεωμετρία, Ιατρική, Βιολογία, Μηχανική, Πληροφορική, Υπολογιστική σκέψη κ.α.),
 • η ανάπτυξη δεξιοτήτων ομαδικής εργασίας, διαχείρισης έργου, παρουσίασης και επικοινωνίας, αναλυτικής και συνθετικής σκέψης, δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης,
 • η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας βασικών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργίας τους,
 • η κατανόηση βασικών δομών προγραμματισμού (ακολουθία, επιλογή, επανάληψη, συμβάντα – ενέργειες),
 • η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να μετρήσουμε στοιχεία του περιβάλλοντος με την χρήση αισθητήρων και να αξιολογούμε τις μετρήσεις αυτές,
 • η ανάπτυξη δεξιοτήτων στον χειρισμό τρισδιάστατου εκτυπωτή.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ

 • Συνεργασία με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Από κοινού σχεδιασμός δράσεων και μελέτη των αποτελεσμάτων. Πρακτική άσκηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στο πλαίσιο λειτουργίας του ομίλου.
 • Συνεργασία με τον Δήμο Φλώρινας. Συναντήσεις με ειδικούς από τον τομέα των τεχνικών υπηρεσιών για τον σχεδιασμό περιβαλλοντικών μετρήσεων και δράσεων.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

Για όλες τις κατασκευές – συσκευές που θα δημιουργηθούν από τα παιδιά στην διάρκεια της χρονιάς, θα δημοσιοποιηθούν τα σχέδια, ο πηγαίος τους κώδικας, βίντεο και παρουσιάσεις από τους μαθητές στην σελίδα του Ομίλου: http://ppf.edu.gr/hackers

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

 • Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2018: Συγκρότηση ομίλου και δραστηριότητες γνωριμίας με τον εξοπλισμό και τον τρόπο λειτουργίας του ομίλου.
 • Νοέμβριος 2018: Επιλογή συγκεκριμένων θεμάτων και κατασκευών τα οποία θα δημιουργήσουμε στο πλαίσιο της ευρύτερης θεματικής της φετινής χρονιάς. Υποβολή πρότασης στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών (https://robotics.ellak.gr/).
 • Δεκέμβριος 2018 – Απρίλιος 2019: Υλοποίηση των έργων που έχουν αποφασιστεί από τα παιδιά.
 • Απρίλιος 2019 - Μάιος 2019: Συμμετοχή στην τελική φάση του διαγωνισμού, συμμετοχή στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην πόλη της Καστοριάς.
 • Ιούνιος 2019: Έκθεση των κατασκευών σε ειδική εκδήλωση στην πόλη της Φλώρινας.